Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 09. decembar 2015. 19:03

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala na seminaru o reformi Zajedničke poljoprivredne politike, u Briselu

“Reforma Zajedničke poljoprivredne politike iz 2013. godine – uticaj na zemlje u procesu pristupanja” 

Na jednodnevnom seminaru koji je organizovao Evropski parlament na temu “Reforma Zajedničke poljoprivredne politike iz 2013. godine – uticaj na zemlje u procesu pristupanja” učestvovala je  delegacija Skupštine Crne Gore koju čine poslanici Predrag Sekulić i Danko Šarančić. 

Na seminaru su predstavljeni vodeći principi i elementi zajedničke poljoprivredne politike: direktna plaćanja,  jedinstvena organizacija tržišta, ruralni razvoj, horizontalna legislativa kojom se uređuje finansiranje, sprovođenje i monitoring zajedničke poljoprivredne politike i njene perspektive u budućnosti. 

Saopšteno je da EU ima 11 miliona poljoprivrednika s punim radnim vremenom. Poljoprivreda i poljoprivredno-prehrambena industrija, koja zavisi od poljoprivrednog sektora, imaju zajedno udio koji ne iznosi više od pet odsto BDP-a  Evropske unije, sa 15 miliona preduzeća i 44 miliona radnih mjesta. Oblici poljoprivredne djelatnosti su vrlo  raznoliki. Ona obuhvata intenzivnu, klasičnu i organsku poljoprivredu, a osnovni izazovi su oni koji se odnose na potrebu proizvodnje veće količine hrane za rastuću svjetsku populaciju, zaštitu životne sredine, konkurentnost poljoprivrednih proizvoda i tržišnu orjentaciju proizvođača. 

Istaknuto je da Zajednička poljoprivredna politika nastoji podržati poljoprivredu koja jamči bezbjednost hrane (u kontekstu klimatskih promjena) i osigurava održivi i uravnoteženi razvoj svih evropskih ruralnih područja, uključivši i područja sa teškim uslovima proizvodnje. Takva poljoprivreda trebalo bi da odgovori na zabrinutost građana u pogledu hrane (njene dostupnosti, cijene, raznolikosti, kvaliteta i bezbjednosti) i zaštiti i omogući poljoprivrednicima da žive od svoje djelatnosti.

Jedan od glavnih ciljeva reforme ZPP koja je usvojena 2013. godine je smanjivanje razlike u visini novčane podrške kojom države članice pomažu svojim poljoprivrednicima. Cilj je ujednačiti pomoć u periodu  od 2014. do 2020.godine. Saopšteno je da direktna plaćanja pomažu u očuvanju poljoprivrede na ukupnom području EU, jamčeći pri tom poljoprivrednicima minimalnu stabilnost dohotka.

Na seminaru su iznijeti i precizni podaci o sve manjem broju poljoprivrednika, zbog težine rada i malih ulaganja za pokretanje privredne aktivnosti. U ovom trenutku, 4,5 miliona poljoprivrednika u Evropi starije je od 65 godina (30 odsto poljoprivrednika), a samo je šest odsto mlađe od 35 godina. Potrebno je povećati privlačnost tog zanimanja i pomoći mladima da se njime bave. Direktna plaćanja podrazumijevaju novu šemu kojom se predviđaju obavezna i dobrovoljna plaćanja poljoprivrednicima. Obavezna plaćanja obuhvataju tzv. osnovna plaćanja koja iznose 75 eura po hektaru obradive zemlje, „ekološka“ (poljoprivrednicima koji čuvaju i unapređuju životnu sredinu) iznose 90 eura po hektaru i plaćanja mladim ljudima koji odluče da se bave poljoprivredom, a koja iznose 25 eura po hektaru u prvih  pet godina bavljenja tom djelatnošću. Istaknuto je da se od 2014. godine Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (FEADER) uklapa  u novi zajednički strateški okvir, kao i Evropski fond za regionalni razvoj (FEDER), Evropski socijalni fond (FSE), Kohezioni fond (FC) i Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo (FEAMP), radi postizanja ciljeva strategije Europa 2020 (održiv i pametan rast).

U zaključku seminara podvučeno je da se gotovo 70 odsto acquisa odnosi na oblasti poljoprivrede i naglašena su očekivanja da region Zapadnog Balkana pronađe svoj interes u poljoprivrednoj politici Evropske unije kako bi se i Zajednička poljoprivredna politika razvijala, imajući u vidu principe konkurencije, održivosti i pojednostavljenja ove važne politike.

Seminaru su prisustvovale i delegacije parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije Kosova, Srbije i Turske.

 

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker