Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 24. maj 2016. 16:39

Proces uspostavljanja sistema finansijskog upravljanja i kontrola

U okviru stalnih i ukupnih napora za unapređenje rada i osnaživanje Službe Skupštine, naročito kroz primjenu mjera predviđenih Akcionim planom za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge, Skupština Crne Gore ostvarila je tokom ove godine dalje značajne rezultate u procesu ispunjenja standarda, važnih za unapređenje svog rada i uloge u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Otvaranjem Odjeljenja za internu reviziju u oktobru 2015. godine, u Službi Skupštine uspostavljen je sistem koji, između ostalog,  kroz analizu obavljenih poslova treba da doprinese nezavisnoj i objektivnoj ocjeni ostvarenosti postavljenih planova i zadataka, sa ciljem da se unaprijedi kontrola potrošnje javnih sredstava, a time i transparentnost rada parlamenta.

Osim toga, u Službi Skupštine u toku je i proces uspostavljanja sistema finansijskog upravljanja i kontrola. Nakon što je polovinom januara 2016. godine usvojen Plan za unapređenje finansijskog upravljanja i kontrola, zaposleni zaduženi za uspostavljanje, sprovođenje i razvoj ovog sistema, koji uključuje i upravljanje rizicima, pohađali su više obuka i kurseva iz ove oblasti. U toku je i priprema knjige procedura koja će obuhvatiti sve aktivnosti Službe Skupštine, sa ciljem da se na jedinstven i unificiran način utvrde procedure neophodne za efikasno, racionalno i odgovorno trošenje budžetskih sredstava.

Planirano je da, do kraja ove kalendarske godine, u Službi Skupštine Crne Gore bude uspostavljen i implementiran cjelokupan sistem unutrašnjih finansijskih kontrola, koji će biti dodatno ojačan, čime će se ispuniti još jedan od značajnih evropskih standarda vezanih za rad parlamenta i sektora javne uprave uopšte, kao i obaveza utvrđena Zakonom o sistemu unutrašnjih kontrola u javnom sektoru.

 

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker