Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 11. decembar 2013. 19:00

U Strazburu počela Sedma śednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore - POSP

Śednicom predśedavaju Ranko Krivokapić, predśednik Skupštine Crne Gore i Eduard Kukan, predśedavajuci Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom 

 

U Strazburu je počela Sedma śednica Parlamentarnog odbora  za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore -POSP, kojim predśedavaju predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i Eduard Kukan, predśedavajuci Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Na otvaranju  POSP-a predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je naglasio da je Skupština Crne Gore od posljednje śednice ovog odbora dodatno unaprijedila svoju zakonodavnu i kontrolnu ulogu što je i potvđeno u posljednjem Izvještaju o napretku Crne Gore. Kao posebno značajno dostignuće  apostrofirao je usvajanje Ustavnih amandmana u dijelu reforme pravosuđa kojim je Parlament pokazao potrebnu zrelost donošenja kljucčnih odluka važnih za naš dalji evropski put.

Govoreći o otvaranju poglavlja 23 i 24  Krivokapić je naglasio da je oblast vladavine prava ključna  za dalji demokratski razvoj Crne Gore.

 

U tom kontkstu je naglasio da Crna Gora ima dugo trajanje kao država ali bez velikog demokratskog isustva zbog čega je našoj zemlji svaka pomoć dragocjena, posebno od strane evropskih parlamentaraca.

Krivokapić je iskazao uvjerenje da će crnogorski parlamentarci i na ovoj śednici pokazati sposobnost dogovaranja i konsensualnog usvajanja zajedničkih preporuka.

Kopredśedavajuci POSP-a Eduard Kukan je naveo da Crna Gora nastavlja da bude lider evropskih integracija u regionu zbog čega moze poslužiti kao primjer uspjeha ostalim zemljama. Naglasio je značaj napretka naše države u poglavljima 23 i 24 u budućem periodu jer ona obuhvataju pitanja koja su najvažniji indikator uspješnosti demokratije svake zemlje.

Potpredśednik Vlade i ministar pravde u Vladi CG Duško Marković je na otvaranju POSP-a podśetio na značajne rezultate koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu koji se odnose na jačanje institucionalnih mehanizama u oblasti jačanja vladavine prava. Najavio da će Crna Gora nastaviti i sa aktivnostima koji se odnose na reformu  pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i u naprjeđenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Na otvaranju POSP-a govorili su i Vitautas Leškevičiu, zamjenik ministra vanjskih poslova Litvanije, u ime predśedavajuce zemlje EU, kao i Dirk Lange, šef Jedinice za Crnu Goru u ime Evropske komisije.

Crnogorski i evropski parlamentarci su tokom današnjeg dana razmatrali pitanja koja se odnose na trenutno stanje u pristupnim pregovorima između EU i CG, implementaciju zakonodavstva u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i sudske prakse vezano za to pitanje kao i ispunjavanje preporuka sa prethodnog sastanka Odbora održanog u Podgorici.

Tokom śutrašnjeg dana na sjednici POSP-a će biti usvojene zajedničke preporuke.