Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 12. decembar 2013. 12:35

Završen Sedmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore - POSP

Usvojena Deklaracija sa preporukama

U fokusu rasprave drugog dana održavanja sastanka POSP-a, koji je juče počeo u Strazburu, bili su instrumenti za borbu protiv korupcije, uključujući politike i praksu u vezi sa javnim nabavkama, zaštitom novinara istraživača i „zviždača“. Izvjestioci su bili poslanici Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković i Predrag Bulatović, kao i poslanik Evropskog parlamenta Nikos Krisolegos. Tokom rasprave je istaknuto, da je imajući u vidu da održive javne nabavke doprinose bruto nacionalnom proizvodu, potrebno unaprijediti efikasnost sistema i zaštititi ovu oblast od korupcije, kako bi se dodatno razvila konkurentnost kompanija i čitav proces učinio transparentnijim.

U okviru druge teme koja se odnosila na oblast zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, izvjestioci - potpredśednik Skupštine Suljo Mustafić, poslanik Dritan Abazović i poslanik Evropskog parlamenta Joran Farm, ukazali su na korake koje treba preduzimati u cilju daljeg poboljšavanja zaštite ljudskih prava. Ukazano je na potrebu veće transparentnosti procedura, koje se odnose na sufinansiranje nevladinog sektora. Posebno je pozdravljena organizacija Parade ponosa u Budvi i Podgorici. Parlamentarci su raspravljali i o zaštiti prava romske populacije, učešću žena na tržištu rada i o procesu restitucije.

Na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kojim su danas kopredśedavali Eduard Kukan, predśedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, i Slaven Radunović, zamjenik predśedavajućeg crnogorske delegacije, usvojena je Deklaracija sa preporukama. Deklaracijom se pozdravlja napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji, posebno u svjetlu otvaranja 23. i 24. pregovaračkog poglavlja, i pozivaju nadležne institucije da nastave sa naporima na daljem unapređivanju oblasti koje je Parlamentarni odbor razmatrao juče i danas.

DEKLARACIJA I PREPORUKE