Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 25. mart 2014. 19:35

Počeo osmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore

Sastanak otvorili predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a, Ranko Krivokapić i predśednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Kosovom, Eduard Kukan.

Osmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore, koji se održava u Podgorici, otvorili su kopredśedavajući, predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a Ranko Krivokapić i predśednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Kosovom, Eduard Kukan.

Predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a Ranko Krivokapić je istakao da je prošla godina bila uspješna za crnogorski Parlament u velikim pitanjima.

- Ustavne reforme, a posebno u oblasti vladavine prava su izazov za svaku zemlju. Mi smo, kao Parlament, dokazali da smo sposobni da i najteže političke izazove možemo da riješimo konsesualno. Ako smo u jednom trenutku i zaboravili da je pravda temelj države, globalna asocijacija kao što je EU nas vraća toj temeljnoj poruci, da svi ostali oblici integracija, naš unutrašnji u Crnoj Gori i EU u cjelini, moraju poći od vladavine prava i stalnog modeliranja borbe za vladavinu prava, dodao je predśednik Krivokapić.

On je konstatovao, da to možda čini naše izazove lakšim, kad znamo da su oni i pred drugima, a ne samo pred nama, a to iskustvo koje stičemo na Balkanu će nam koristiti u izgradnji primjera pravnog sistema EU u budućnosti.

U uvodnom dijelu sastanka prisutnima se u ime Vlade Crne Gore obratio potpreśednik Vlade Crne Gore i minister vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, koji je između ostalog rekao da dimenzija parlamentarne saradnje koju POSP ima u svom nazivu, čini ključnu kariku u ostvarivanju kompletmnih i kontinuirano dobrih rezultata na evropskom putu Crne Gore. Zaključio je da je zrelost Crne Gore pokazana i na posljednjem primjeru, donošenjem izmjena izbornog zakonodavstva, što je rezultat napornog rada predstavnika svih partija zastupljenih u Skupštini, ali i civilnog sektora i pokazatelj aktivnosti svih djelova društva fokusiran upravo na blagovremenom ispunjavanju preuzetih obaveza i zadataka iz svoje dinamične evropske agende.

U ime predśedavanja Savjetom Evropske unije, govorio je ambasador Republike Grčke u Crnoj Gori Nj.E. Ilias Fotopoulos, koji je konstatovao da Crna Gora napreduje dobrim tempom i da nastavlja da ispunjava svoje obaveze i igra aktivnu ulogu u regionu, kao i da se uključuje u dalji razvoj regionalne saradnje, koja sa dobrosusjedskim odnosima ostaje esencijalni dio pristupnog procesa. On je rekao da je budući evropski put Crne Gore zahtjevan i da traži duboke i dugotrajne političke reforme, sa fokusom na efektivnu implementaciju u skladu sa evropskim standardima i najboljom praksom.

U svom obraćanju u ime Evropske komisije, šef Jedinice za Crnu Goru i Island, Dirk Lange je naglasio da Crna Gora dobro napreduje u pregovaračkom procesu, korak po korak, ali se očekuju opipljivi rezultati, jer se reforma ne bazira samo na dobrim dokumentima, već i na implementaciji, dodajući, da će izborno zakonodavstvo procjenjivati, vodeći računa da li su uvažene dosadašnje preporuke. On smatra da je od izuzetnog značaja da se postigne politički konsenzus u vezi evropskog puta Crne Gore, da su vrata otvorena, ali je put ispunjen uslovima i zahtjevima.

Nakon razmatranja trenutnog stanja pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore, o praćenju preporuka usvojenih na sedmom sastanku POSP-a, u Strazburu, izvijestili su: Slaven Radunović, Eduard Kukan i Nada Drobnjak. O nasilju nad novinarima izvjestioci su bili: Miodrag Vuković, Ana Ibrisagić i Dritan Abazović.

Osmi sastanak POSP-a biće nastavljen śutra, u 9.00 sati. Tačku o temi “Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala” otvoriće potpreśednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Duško Marković, a izvjestioci će biti poslanici: Koča Pavlović, Mevludin Nuhodžić i Tonino Picula. Na temu “Javne finansije i ekonomske reforme”, govoriće ministar finansija Radoje Žugić, a izvjestioci će biti poslanici: Damir Šehović, Lajoš Bokros i Danko Šarančić.

Na kraju dvodnevnog rada, planirano je da članovi POSP-a śutra usvoje preporuke kojima se potvrđuje ostvareni napredak u raznim oblastima u okviru procesa pridruživanja Crne Gore i EU i identifikuju oblasti u kojima u narednom period treba uložiti dodatne napore u cilju ispunjavanja evropskih standarda, neophodnih za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Konferencija za novinare, na kojoj će govoriti predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a, Ranko Krivokapić i predśedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Kosovom, Eduard Kukan, zakazana je za śutra, 26. marta 2014. godine, u 12.30 sati, u skupštinskom Holu.