Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 02. decembar 2014. 13:45

U Briselu završen IX sastanak POSP-a

Usvojena zajednička Deklaracija sa preporukama

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić kopredśedavao je IX sastankom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje koji je danas završen u Briselu. U delegaciji Skupštine Crne Gore bili su i: Slaven Radunović, Milutin Simović, Obrad Stanišić, Mevludin Nuhodžić, Nada Drobnjak, Damir Šehović, Predrag Bulatović, Danko Šarančić, Darko Pajović i Azra Jasavić.           

Danas je u Briselu završen IX sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije kojim je kopredśedavao predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić. Sastanak je obilježilo usvajanje zajedničke Deklaracije sa preporukama, te učešće poslanika Skupštine Crne Gore na sastanku Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) i poslanika iz parlamenata država članica Evropske unije na kome su razmijenili mišljenja sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i predstavnikom Generalnog direktorata za proširenje na temu napretka regiona u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

U Deklaraciji POSP-a, koja je usvojena većinom glasova poslanika Skupštine Crne Gore, a jednoglasno od strane evropskih poslanika, pozdravljen je napredak u pregovorima, a posebno istaknuto učešće civilnog sektora u cilju sveobuhvatne inkluzivnosti procesa. Međutim, naglašena je i potreba za ulaganjem dodatnih napora kao bi se osiguralo efikasno sprovođenje akcionih planova posebno u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24. Takođe je istaknuto dalje jačanje adiministrativnih kapaciteta Skupštine Crne Gore, te pozdravljena posvećenost Crne Gore unapređenju regionalne saradnje i njena konstruktivna uloga u održavanju regionalne stabilnosti.

Današnjem sastanku POSP–a prisustvovala je i potpredśednica Evropskog parlamenta Majrid Mekginis (Mairead McGuinness).

Na sastanku Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove u okviru diskusije o napretku regiona u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, istaknut je značaj regionalne saradnje, a među prioritetnim oblastima za sprovođenje reformi apostrofirane su vladavina prava, ekonomsko upravljanje i javna uprava. Crna Gora je istaknuta kao lider u procesu evropskih integracija, a posebno je naglašen njen doprinos u pogledu stabilizacije regiona.

Na današnjem sastanku AFET-a evropskim poslanicima se obratio i Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik emeritus Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić konstatujući važnost uloge paralamenata u cilju održivosti reformi i unapređenja svih tokova društva. „Evropska unija je svjetionik regiona, bez kojeg bi zemlje Zapadnog Balkana bile brodovi koji plove u oluji bez orijentira. EU za njih znači više pravde, više bezbjednosti i povjerenja da se institucije države mogu nositi sa izazovima tranzicije“ istakao je Krivokapić.

Odbor Evropskog parlamenta za vanjske poslove odgovoran je za promociju, sprovođenje i nadgledanje spoljne politike Unije, vrši politički nadzor i koordinira rad zajedničkih parlamentarnih odbora i parlamentarnih odbora za saradnju, kao i interparlamentarnih delegacija i ad hoc delegacija iz svoje nadležnosti.

pdfDEKLARACIJA I PREPORUKE