Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 08. april 2015. 19:14

Počeo deseti sastanak POSP-a

Otvarajući deseti sastanak POSP-a predśednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao da Crna Gora ima stabilnu, lidersku poziciju u regionu u ispunjavanju svojih evropskih obaveza

Deseti sastanak Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) počeo je danas u Budvi.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić otvarajući deseti sastanak POSP-a kazao je da Crna Gora ima stabilnu, lidersku poziciju u regionu u ispunjavanju svojih evropskih obaveza. ‘’Kao država dajemo dodatan doprinos kretanju regiona ka EU i sveukupnom rastu povjerenja u proces integracija’’, poručio je Krivokapić. Krivokapić je istakao da je Parlament kao institucija održao pozitivnu ulogu u izvještajima EU, te da predano radi  na unaprijeđivanju kapaciteta zastupajući interese građana.

Predśedavajuća Delegacije Evropskog Parlamenta Anneliese Dodds kazala je da EU primjećuje značajan napredak Crne Gore u brojnim oblastima, i konstatovala kako je pohvalna snažna predanost u procesu pridruživanja članova crnogorskog Parlamenta kao i  civilnog sektora. Dodds je istakla da je napredak u poglavljima 23 i 24 je ključan, i dodala da će u fokusu EU i dalje biti ispunjavanje obaveza u dijelu zakonodavnog okvira, ali i borba protiv korupcije, sloboda medija, ljudska prava, prava žena i manjinskih grupa kao i prava osoba sa invaliditetom.

Govoreći o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosima između Evropske unije i Crne Gore, potpredśednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je država posvećena vladavini prava, te jačanju rada sudova i policije, kao i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. ‘’Cilj Vlade je očuvanje slobode medija a rezultati države na putu ka EU ne smiju biti početni vec mjerljivi’’, istakao je Marković.

Ambasador Letonije u Crnoj Gori Nj.E. Imants Liegis poručio je da Letonija ostaje veliki zagovornik procesa širenja Evropske Unije i brze dinamike procesa pregovaranja. Liegis je naglasio da efikasna implementacija zakonskih rješenja, vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i jačanje administrativnih kapaciteta ostaju zadaci na kojima Crna Gora mora još raditi.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič pohvalio je tempo koji Crna Gora ima u otvaranju pregovaračkih poglavlja i naglasio da EU pažljivo prati ispunjavanje obaveza, uz napomenu da bi 2015.  za Crnu Goru trebalo  da bude godina konkretnih rezultata. Drobnič je pohvalio značajnu zakonodavnu aktivnost Parlamenta, i dodao da je proaktivna uloga koju Parlament igra u nadgledanju izvršne vlasti ključna za pregovarački proces.

Predśednik Odbora za evropske integracije i zamjenik kopredśjedavajućeg POSP-a Slaven Radunović kazao je da pristupanje EU vidi kao mogućnost da Crna Gora na kvalitetan način izvrši reforme. Radunović je konstatovao da ne postoje mjerljivi rezultati u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te da je osjetan rascjep između usvajanja zakona i njihovog sprovođenja. Radunović je dodao i da je neophodno da kao država ostvarujemo ravnomjeran napredak u poglavljima 23 i 24 jednako kao i u ostalim pregovaračkim poglavljima. 

Potpredśednik Skupštine i član POSP-a Milutin Simović naglasio je da je država ostvarila napredak u brojnim oblastima te da predano ispunjava obaveze u dijelu donošenja zakonskih rješenja, ali i u dijelu jačanja administrativnih kapaciteta. Simović je dodao da je sastanak POSP-a dobra prilika za podśećanje da je tokom prošlog sastanka pozdravljena usklađenost vanjske politike Crne Gore sa EU te da je saglasnost oko tog pitanja postignuta između vlasti i opozicije čime se, kako je objasnio, demonstriralo razumijevanje i prihvatanje potrebe dosljednog poštovanja principa i ciljeva partnera čiji dio kluba želimo da budemo.

O reformama i aktivnostima neophodnim za napredak u pregovorima u poglavljima 23 i 24 govorio je ministar pravde Zoran Pažin. Pažin je kazao  da pregovori sa EU nijesu privilegija nijedne političke opcije u Crnoj Gori. ‘’Pravna sigurnost je najvažnija za dostizanje vladavine prava’’, istakao je Pažin. Pažin je kazao kako smo kao država postavili visoke standarde kada je riječ o donošenju zakona iz oblasti pravosuđa, i dodao da se taj trend mora pratiti I kada je riječ o nivou odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

POSP se nastavlja śutra, kada će poslanici crnogorskog i evropskog parlamenta usvojiti Deklaraciju i preporuke. Nakon toga planirana je i zajednička konferencija za novinare predśednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića i predśedavajuće Delegacije Evropskog parlamenta Anneliese Dodds.