Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 18. novembar 2015. 19:25

Sastanak POSP-a sredinom decembra

Sastanak Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) biće održan sredinom decembra.

Sa ciljem pripreme održavanja i sprovođenja fer, slobodnih i nespornih parlamentarnih izbora planiranih za sljedeću godinu, predśednik Skupštine Crne Gore inicirao je pokretanje dijaloga u Parlamentu sa svim političkim subjektima 25. saziva Skupštine Crne Gore.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić u više navrata je istakla da “sve političke partije treba da se konstruktivno angažuju u inicijativi koju je predśednik Skupštine Ranko Krivokapić predložio u cilju pronalaženja načina koji će unaprijediti trenutnu političku situaciju. Politički dijalog i razgovori treba da se odvijaju u parlamentu”.

Javnosti je poznato da jedan dio poslanika crnogorskog Parlamenta ne učestvuje u radu Skupštine i njenih radnih tijela, a jasnom inicijativom predśednika Skupštine ka poslanicima da se vrate u najviši dom zakonodavne vlasti – što je i više puta podržano od strane zvaničnika EK, kopredśedavajući POSP-om Ranko Krivokapić i Aneliz Dods dogovorom su pomjerili održavanje sastanka POSP-a za polovinu decembra mjeseca ove godine, kako bi se dijalogom i aktivnostima omogućilo da što veći broj poslanika učestvuje u radu ovog Odbora.

Zbog značaja koji ovaj zajednički odbor crnogorskog i evropskog Parlamenta ima za integracione procese Crne Gore, kao i za jačanje demokratije i vladavine prava, želja je da se stvori prostor za stabilizaciju otvorenih političkih pitanja u našoj državi što će dovesti i do produktivnijeg i efikasnijeg rada POSP-a.