Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 29. novembar 2012. 13:14

Završen V sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje - POSP

Usvojena Deklaracija i preporuke.

U Evropskom parlamentu u Briselu danas je završen V sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, kojeg čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta. 

U nastavku V sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, koji je juče počeo u Briselu, razmotren je napredak ostvaren u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i ekonomskih pitanja.

U okviru rasprave o napretku ostvarenom u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, izvjestioci iz Skupštine Crne Gore bili su poslanici Koča Pavlović i Obrad Mišo Stanišić, koji su istakli nedavne aktivnosti u okviru nadzorne uloge Skupštine Crne Gore i stvaranja zakonskog i administrativnog okvira neophodnog za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Apostrofirana je važnost nedavnih izmjena Poslovnika Skupštine Crne Gore, u dijelu formiranja stalnog Odbora za antikorupciju, čiji će predśednik biti poslanik opozicije, a koji će nadgledati i analizirati rad državnih organa, institucija i organizacija koje se bave pitanjima borbe protiv korupcije. Pored ostalih članova POSP-a, učešće u raspravi je uzeo i potpredśednik Vlade Crne Gore i ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković, koji je istakao važnost političke volje države da se intezivira borba protiv korupcije i organizovanog kriminala kroz jačanje institucija sistema.

U okviru razmatranja ekonomskih kretanja, izlaganja su imali poslanici Skupštine Crne Gore Predrag Bošković i Darko Pajović, kao i poslanik Evropskog parlamenta Antonio Kanćan. Tokom rasprave je istaknuta priroda crnogorske ekonomije, koja je zbog svoje veličine posebno podložna uticaju eksternih sistema, ali i fleksibilnija da se prilagodi efektima promjene tržišta. Kao prioritetno za državnu politiku u ovoj oblasti naglašeno je smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i javne potrošnje,  privlačenje stranih investicija kroz trasnparentnu politiku, te donošenje jasnih zakonskih propisa i poreske olakšice. Energetika je, od strane govornika, apostrofirana kao razvojna šansa Crne Gore, koja kroz ulaganje u obnovljive izvore i zelenu energiju, može omogućiti državi povoljniji ekonomski ambijent i stvaranje novih radnih mjesta. U raspravi su u nastavku diskusije učestvovali poslanici Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore.

Odlučeno je da se sljedeći POSP sastanak održi 29. i 30. aprila 2013. godine u Crnoj Gori.

Na kraju sastanka je usvojena Deklaracija sa preporukama, u kojoj se ističe napredak koji je Crna Gora ostvarila u više oblasti i istovremeno, crnogorske vlasti ohrabruju da nastave sa daljim ispunjavanjem standarda za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Sastanku POSP-a je prethodio sastanak Pododbora za ljudska prava Evropskog parlamenta, na kojem su učestvovali i poslanici Skupštine Crne Gore, a koji je bio posvećen pitanjima ljudskih prava u zemljama Zapadnog Balkana. Imajući u vidu evro-aspiracije država ovog regiona, te novog pristupa Evropske unije koji predviđa da poglavlja 23. i 24. budu otvorena tokom čitavog procesa pregovora za članstvo, na sastanku je posebno istaknuta neophodnost poštovanja ljudskih prava i sloboda i promovisanja politike antidiskriminacije. 

Učesnicima skupa obratio se ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović, koji je istakao da je Crna Gora potvrdila najveći broj konvencija u oblasti ljudskih prava i sloboda, čime je zaokružen zakonodavni okvir u ovoj oblasti. Poštovanje ljudskih prava i sloboda ocijenjeno je kao trajni izazovni zadatak, a Crna Gora je potpuno posvećena ispunjavanju neophodnih uslova za članstvo u Evropkoj uniji, zaključio je ministar Kaluđerović.

Prisutnima se obratio i predstavnik ODIHR-a, koji je predstavljajući aktivnosti ove organizacije o aktivnostima praćenja izbora, ocijenio da su nedavno održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni u skladu sa međunarodnim standardima. S tim u vezi, informisao je skup da je Crna Gora u 2011. godini, ispunjavajući jednu od preporuka Evropske komisije, usvojila Izborni zakon, koji po ocjeni ODIHR-a predstavlja originalan i uravnotežen model, koji sadrži sve potrebne međunarodne standarde u ovoj oblasti.