Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 16. decembar 2015. 18:54

Počeo jedanaesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Pozitivno ocijenjena dimanika pregovora Crne Gore sa EU, ali i ukazano na potrebu rješavanja otvorenih pitanja posebno u oblasti vladavine prava i izbornog zakonodavstva.             

Jedanaesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje koji je okupio poslanike Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore u Strazburu otvorio je predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, koji je tekuću godinu karakterisao kao velju godinu za Crnu Goru. Krivokapić je istakao da su napravljeni određeni pomaci, te da je u tom kontekstu posebno ponosan na Parlament, da je zakonodavna i institucionalna forma zaokružena, ali i da izazovi postoje, te da istorija poznaje korake naprijed i nazad, a da je Crna Gora napravila korak u nazad kada je u pitanju izborni proces.

Govoreći o izbornom procesu, Krivokapić je kazao da je politička korupcija posebna opasnost za izborni proces, odnosno njeno postojanje na državnom nivou, te s tim u vezi ukazao na važnost uspostavljanja mehanizama kojima će se trajno ustanoviti povjerenje u izborni proces i pružiti doprinos za nastavak reformi, te istakao da mora postojati politička volja za pronalaskom rješenja. Predśednik Ranko Krivokapić je istakao da je na protestima postojao dualizam: “Jedan dio su bili opravdani zahtjevi za slobodne i fer izbore i taj zahtjev je pokretanjem parlamentarnog dijaloga ušao u realizaciju, a samim tim je ogoljen i onaj drugi dio u dualizmu, a to su anti NATO motivi.”

Krivokapić je zatražio pomoć Evropske komisije u formiranju Istraživačkog dokumentacionog Centra, shodno odluci Skupštine Crne Gore, koji bi djelovao preventivno u slučaju pokušaja brisanja i prepravljanja istorije.

U svom obraćanju prisutnima, kopredśedavajuća POSP-u Aneliz Dods (Anneliese Dodds) izrazila je zadovoljstvo povodom otvaranja dodatnih poglavlja u procesu pregovora, ali i u isto vrijeme iskazala zabrinutost povodom nedovoljnog napretka, posebno u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija. Pored toga, Dods je izrazila žaljenje što današnjem sastanku ne prisustvuje dio delegacije Skupštine Crne Gore koji bojkotuje parlamentarne aktivnosti i tim povodom kazala da bojkot ne vodi nikuda, te da se pitanja moraju rješavati kroz vođenje parlamentarnog dijaloga.

Nikolas Šmit (Nikolas Schmit) ministar rada, zapošljavanja, socijalne i solidarne ekonomije, koji je na sastanku govorio u ime Savjeta istakao je da Luksemburg ostaje zagovornik politike proširenja, te da budućnost zemalja Zapadnog Balkana jeste u okviru Evropske unije. On je najavio organizovanje Međuvladine konferencije na kojoj Crnu Goru očekuje otvaranje još dva poglavlja i to 14 – Saobraćajna politika i 15 – Energetika.

Prisutnima se u ime Evropske komisije obratio Dirk Lange, šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za Evropsko suśedstvo i pregovore o proširenju, koji je izrazio zadovoljstvo povodom najavljenog otvaranja dodatnih poglavlja, ali i ukazao na značaj formiranja nužnih institucija koje će osigurati vladavinu prava i dati rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Osvrnuvši se na predstojeću godinu kao izbornu, Lange je pozdravio inicijativu predśednika Skupštine da okupi lidere političkih subjekata u Parlament i izrazio očekivanje da će konstruktivni dijalog doprinijeti postizanju pozitivnih rezultata.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o nedavno održanim protestima u Podgorici, ali i pitanjima vladavine prava i izbornog zakonodavstva. Učesnici jedanaestog sastanka ukazali na značaj vraćanja dijaloga političkih subjekata u Parlament, ali i adekvatnog rješavanja svih pitanja vezanih za obezbjeđivanje fer i slobodnih izbora.

Jedanaesti sastanak POSP-a biće nastavljen śutra.