Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 17. decembar 2015. 12:59

Završen jedanaesti sastanak POSP-a

Jedanaesti sastanak POSP-a kojim su ko-predśedavali predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i poslanica Evropskog parlamenta Aneliz Dods (Anneliese Dodds) završen je usvajanjem Zajedničke deklaracije sa preporukama.

Sastanak je obilježila rasprava na temu održivog razvoja i zaštite životne sredine, ali i fiskalne politike, posebno sa aspekta izbjegavanja plaćanja poreza na globalnom i nacionalnom nivou. Tokom diskusije posvećene ekološkim pitanjima, istaknut je značaj rješavanja pitanja zagađenosti vazduha u Pljevljima, ali i ulcinjske Solane, njene vrijednosti, statusa i mogućnosti ne samo kao najvažnijeg staništa ptica, već i mjesta koje ima veliki potencijal za ekonomsku valorizaciju. Govoreći o Solani, predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić podśetio je na Servantesa, koji je boravio u Ulcinju, te kazao da tamošnja situacija često izgleda kao borba sa vjetrenjačama, jer nijesu kažnjeni oni koji su nezakonito pokušali da prodaju državnu imovinu Solane.

U toku diskusije o ekonomskim pitanjima, predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da nema ekonomskog napretka bez vladavine prava. Krivokapić je ocijenio da neplaćanje poreza pokazuje da „imamo slabu državu, a moćne vlasnike i pojedince“. Što je tipična balkanska bolest. Posebno je opasno kada neplaćeni porez iznosi više od polovine državnih prihoda, zbog čega država mora da se zadužuje po visokim kamatama. Težinu situacije pokazuje podatak da su kamate u visini socijalnih davanja. Međuzavisnost nedostatka vladavine prava i utaje poreza je očigledna, istakao je Krivokapić, a sazrijevanje države najbolje se ogleda kroz efikasnu borbu protiv korupcije na visokom nivou.Prethodni period je bilježio rast, ali ne dovoljno i održivi razvoj.

Deklaracija sa jedanaestog sastanka POSP-a, između ostalog, tretira pitanja vladavine prava i izbornog zakonodavstva, temeljnih prava i sloboda, posebno slobode medija, rodne ravnopravnosti i položaja osoba s invaliditetom, ali i ekološka pitanja.

U deklaraciji je pozdravljeno otvaranje novih poglavlja u pregovaračkom procesu, te pozdravljena činjenica da je Skupština zadržala nivo transparentnosti, a posebno istaknuta potreba da se političke snage uključe u održiv dijalog i konstruktivnu saradnju u Parlamentu.

Naredni sastanak POSP-a biće održan u Crnoj Gori u prvoj polovini 2016. godine.

pdfDeklaracija i preporuke