Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 28. novembar 2012. 09:07

U Briselu počeo sa radom V Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske Unije i Crne Gore

Parlamentarnim odborom predśedavaju - predśednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić i zamjenik kopredśedavajućeg POSP-a, Jelko Kacin,  a čine ga po 14 poslanika crnogorskog i Evropskog Parlamenta.

U Briselu je danas počeo sa radom V Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske Unije i Crne Gore na kojem učestvuju poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog Parlamenta.

Parlamentarnim odborom predśedavaju - predśednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić i zamjenik kopredśedavajućeg POSP-a, Jelko Kacin,  a čine ga po 14 poslanika crnogorskog i Evropskog Parlamenta.
Predśednik Krivokapić je otvarajući sastanak, naglasio značaj redovnog polugodišnjeg okupljanja crnogorskih i evropskih parlamentaraca na kojem se diskutuju najvažnija pitanja evropskih integracija Crne Gore i njenog daljeg demokratskog sazrijevanja. On je zahvalio evropskim poslanicima na podršci koju su, u kontinuitetu, pružali Crnoj Gori na njenom evropskom putu posebno kroz Parlamentarni odbor crnogorskog i Evropskog Parlamenta, čime su doprinijeli našem velikom uspjehu – otvaranju pregovora sa  EU.

Predśednik Krivokapić je istakao doprinos crnogorskog Parlamenta otvaranju pregovora sa EU kroz ozbiljan pristup svih njenih poslanika ukupnoj evropskoj agendi. „Na taj način Crna Gora je pokazala zavidnu političku zrelost pa je ovo uspjeh jednako i pozicije i opozicije“, rekao je Krivokapić. Krivokapić je podśetio na neke od ključnih  zajedničkih projekata parlamentarne većine i opozicije kojima je dodatno produbljeno međusobno parlamentarno povjerenje. U tom kontekstu, naveo je zajednički rad na usvajanju izmjena Izbornog zakona, Poslovnika Skupštine i Zakona o parlamentarnoj istrazi. Naveo je da nove odredbe Poslovnika predstavljaju korak naprijed u jačanju nadzorne uloge Skupštine, kao i njenog pojačanog fokusa na praćenje procesa evropskih integracija države.
Predśednik Krivokapić je naglasio da je evidentno da se crnogorski parlament nalazi u fazi dinamičnih promjena, jačanja kapaciteta i prilagođavanja novim evropskim obavezama. „Ta aktivnost Parlamenta je prepoznata i u ocjenama naših evropskih partnera kroz njihova redovna godišnja izvještavanja u kojima se konstatuje taj značajan i redovan progres“, rekao je Krivokapić.

Jelko Kacin je čestitao Crnoj Gori na dobijanju pregovora sa EU što je trenutno, zajedno sa Islandom, čini jedinim pregovaračem za punopravno članstvo u Uniji.

Nakon predśednika Krivokapića i kopredsedavajućeg Kacina,  u ime Vlade Crne Gore, crnogorskim i evropskim poslanicima obratili su se potpredśednik Vlade i ministar pravde Duško Marković koji je ovom prilikom naglasio da je Crna Gora započela proces koji je zahtjevan, ali i višestruko koristan; koji reformiše državu ali i preobražava društvo; koji je vremenski dug ali istorijski dugoročan. Marković je dodao da je to jedini politički cilj koji uživa konsenzualnu i bezrezervnu podršku u Crnoj Gori. 

Skupu se obratio i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović koji je dodao da evropske i euroatlanske integracije kao i regionalana saradnja ostaju prioritetni spoljnopolitički ciljevi  Crne Gore i izrazio svoje zadovoljstvo time što su svi segmenti crnogorskog društva uključeni u ovaj proces na otvoren način i na jednakoj osnovi. 

U ime Savjeta EU obratio se Andreas Mavrojanis, zamjenik ministra za evropske poslove Republike Kipar – predśedavajućeg EU, dok se u ime Evropske Komisije obratila Aleksandra Kas Granje, direktorka u Generalnom direktoratu za proširenje, zadužena za Crnu Goru.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje rad je nastavio razmatrajući dvije teme. Na temu praćenja preporuka usvojenih na prethodnom sastanku POSP-a izlaganje su imali poslanici Slaven Radunović i Milutin Simović dok su o nadgledanju toka pregovora i drugim raspoloživim nadzornim mehanizmima Skupštine diskutovali poslanici Raško Konjević i Srđan Milić.

Do kraja dana raspravljaće se i na teme napretka ostvarenog u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije čiji će izvjestioci biti poslanica Evropskog Parlamenta Tanja Fajon i poslanici Skupštine Crne Gore Koča Pavlović i Obrad Mišo Stanišić. O regionalnoj saradnji izvještavaće crnogorski poslanici Miodrag Vuković, Dritan Abazović kao i poslanici Evropskog Parlamenta Kinga Gönc i Nikos Chrysogelos.