Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 18. maj 2016. 14:38

Dvanaesti sastanak POSP-a

U Skupštini Crne Gore će se 19. i 20. maja 2016. godine održati dvanaesti sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Sastankom će kopredśedavati predśedavajući POSP-u iz Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i predśedavajuća iz Evropskog parlamenta Aneliz Dods.

U uvodnom dijelu prisutnima će se obratiti i potpreśednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Duško Marković, ambasador Holandije u Crnoj Gori Nj.E. Hendrik Van Den Dul, u ime predśedavanja Savjetu Evropske unije, i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nj.E. Mitja Drobnič, u ime Evropske komisije.

Na sastanku POSP-a, 19. i 20. maja, poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta razgovaraće o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore, o praćenju preporuka usvojenih na prethodnom sastanku održanom u Strazburu, o vladavini prava i sprovođenju izbornog zakonodavstva, o temeljnim pravima, sa fokusom na rodnu ravnopravnost i prava djeteta, o politikama zaštite životne sredine i energetike i o borbi protiv korupcije u vezi sa ekonomskim razvojem. Kao i na svakom sastanku POSP-a, na dnevnom redu je i Prijedlog deklaracije i preporuka, čije je razmatranje predviđeno drugog dana sastanka.

Na konferenciji za novinare zakazanoj za petak, 20. maj 2016. godine, u 12.30 sati, govoriće kopredśedavajući POSP-u Ranko Krivokapić i Aneliz Dods, a zatim će učesnicima POSP-a i predstavnicima medija biti prezentirane platforme instalirane u zgradi Skupštine koje licima smanjene pokretljivosti omogućavaju nesmetan pristup zgradi parlamenta i salama za sastanke.  

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, obrazovan je u junu 2010. godine nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj odbor čine po četrnaest poslanika Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.

Dvanaesti sastanak Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) biće održan u četvrtak, 19. maja, u terminu od 14.30 do 17.30 sati, i u petak, 20. maja 2016. godine, u terminu od 9.00 do 12.30 sati, u Velikoj sali Skupštine Crne Gore.

Novinari, snimatelji i fotoreporteri koji nemaju stalne akreditacije za ovaj događaj mogu se akreditovati do četvrtka, 19. maja, putem faksa: 404-518 ili elektronskom poštom na adresu: press@skupstina.me