Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 19. maj 2016. 20:40

Počeo dvanaesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Dat osvrt na dinamiku pregovora, te ključne aspekte vladavine prava i poštovanja temeljnih prava

Prvi dan dvanaestog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje obilježila je rasprava na temu dinamike pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore, posebno kroz prizmu vladavine prava i izbornog zakonodavstva, te poštovanja osnovnih prava, rodne ravnopravnosti i prava djeteta.

Sastanak je otvorio kopredśedavajući POSP-u Ranko Krivokapić i izrazio zadovoljstvo zbog rezultata koje je Skupština Crne Gore napravila u rješavanju pitanja vraćanja povjerenja u izborni proces i da je ovo samo početak napornog rada koji predstoji u tom ostvarivanju. On je objasnio da je zakonodavna infrastruktura izgrađena, i da se time obilježava ulazak Crne Gore u fazu postizanja mjerljivih rezultata.

Kopredśedavajuća sastanku Aneliz Dods (Anneliese Dodds), šefica delegacije Evropskog parlamenta, pohvalila je sprovedene inicijative za bolje odnose sa suśedima, te naglasila da je, pored osiguravanja vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao ključnih, pažnju potrebno posvetiti ravnomjernom ekonomskom razvoju i unapređenju zapošljavanja.

O dinamici pregovora, u ime Vlade Crne Gore, govorio je potpredśednik Duško Marković, ističući da je Crna Gora otvorila dvije trećine pregovaračkih poglavlja, te da je realizovala deset od ukupno trinaest početnih mjerila, a da se očekuje da će preostala mjerila biti ispunjena do kraja godine. Takođe, Marković je istakao da posljednji polugodišnji izvještaji o realizaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24 ukazuju na povećan stepen realizacije ispunjenosti mjera, dok izvještaji o radu sudova i tužilaštava za prethodnu godinu govore o napretku na ovom planu.

U ime predśedavanja Savjetu Evropske unije, ambasador Holandije Nj.E. Hendrik Van Den Dol (Hendrik Van Den Dool) kazao je da se kroz Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori i Rezoluciji Evropskog parlamenta ističu oblasti u kojima su potrebni dodatni napori poput izbornog zakonodavstva, slobode medija i borbe protiv korupcije. O napretku Crne Gore na njenom putu ka članstvu u EU, u ime Evropske komisije govorio je i Nj.E. Mitja Drobnič, šef Delegacije EU u Crnoj Gori. On je kazao da je ključno sprovođenje izbornog zakonodavstva, ali i istakao da je važno napraviti korak i u oblasti zaštite životne sredine.

Temelj svake demokratije su dijalog i kompromis – rekao je, između ostalog, Milutin Simović, koji vrši dužnost predśednika Skupštine Crne Gore, ističući da će na tim principima Crna Gora odgovarati na sve obaveze u okviru evropskih i evroatlantskih integracija.

Na sastanku je bilo riječi i o rodnoj ravnopravnosti, posebno političkom i ekonomskom osnaživanju žena.

Dvanaesti sastanak POSP-a biće nastavljen śutra kada se očekuje usaglašavanje zajedničke deklaracije i usvajanje preporuka.