Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 772
ponedjeljak, 29. april 2013. 09:36

Počeo šesti sastanak POSP-a

Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore, koji se održava u Podgorici, otvorili su kopredśedavajući, predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i predśednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, Eduard Kukan.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić zahvalio je poslanicima POSP-a iz EU na značajnom i presudnom doprinosu razvoju Crne Gore, kao i na pomoći da se brže i sigurnije, sa što manje grešaka, krećemo na evropskom putu. On je dodao da smo u kratkom roku sa začelja dospjeli na mjesto lidera u regionu, što predstavlja veliku šansu za mudrost novih generacija i mudrost Crne Gore. Predsjednik Krivokapić je zaključio da je Crna Gora istorijski orjentisana na velike izazove, pa i kad su u pitanju promjene  Ustava, osnova za optimizam ima, jer će biti završene u najskorijem periodu.

Predśednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Eduard Kukan, ocijenio je da je Crna Gora najviše napredovala u procesu pregovaranja i da predstavlja primjer efikasnosti u proširenju EU. On je skrenuo pažnju da  proširenje nije samo proces, već poluga za poboljšanje položaja države, zbog čega ne treba zaboraviti ni izazove, kao što su reforme u ekonomiji, autonomija  pravosuđa i veća uključenost žena. On je poručio da osnovne vrijednosti stalno treba osnaživati i ukazivati na oblasti koje treba mijenjati u procesu demokratizacije, posebno kad je u pitanju izborni proces.

U uvodnom dijelu sastanka prisutnima se u ime Vlade Crne Gore obratio potpreśednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, koji je konstatovao da Crna Gora ispunjava obaveze u skladu sa planiranom dinamikom, da smo otvorili i privremeno zatvorili dva poglavlja, zaokružili pregovaračku strukturu i sada predstoji donošenje akcionih planova za najosjetljivija poglavlja. On je dodao da je Crna Gora, pored sprovođenja unutrašnjih reformi, posvećena snažnijem regionalnom povezivanju.

U ime predśedavanja Savjetom Evropske unije govorio je ambasador Republike Irske u Crnoj Gori, NJ.E. Kevin Dowling, koji je rekao da je Crna Gora ostvarila napredak, posebno kad je riječ o radu parlamenta i reformi sistema uprave. ali su potrebni dodani napori za jačanje nezavisnosti sudstva i administrativnih kapaciteta. On je istakao da su pregovori dobro počeli i da je komunikacija sa civilnim sektorom od velikog značaja.

U svom obraćanju u ime Evropske komisije, šef Jedinice za Hrvatsku i Crnu Goru, Dirk Lange je naglasio da je Crna Gora iskazala veliku posvećenost zadacima koji se pred njom postavljaju i da otvaranje i zatvaranje poglavlja 23 i 24 predstavlja najveći izazov. On smatra da je od ključnog značaja da se uspostavi ravnoteža između postavljanja uslova i donošenja odluka i izražava nadu da će izmjene i dopune Ustava biti usvojene prije otvaranja poglavlja 23 i 24.

U nastavku su poslanici razmotrili napredak Crne Gore u odnosu na preporuke usvojene na prethodnom sastanku POSP-a, rezulatate ostvarene na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući jačanje uloge Skupštine Crne Gore u tom procesu, kao i pravni okvir i najnovija kretanja u medijskom sektoru.

Šesti sastanak POSP-a biće nastavljen śutra, u 9 sati, raspravom o nedavnim izborima, uključujući izmjene izbornog zakona i njihovu primjenu, kao i o kretanjima nakon finansijske krize i odnosu Eurozona-Crna Gora.

Nakon dvodnevnog rada, planirano je da članovi POSP-a sjutra usvoje preporuke kojima se potvrđuje ostvareni napredak u raznim oblastima u okviru procesa pridruživanja Crne Gore i EU i identifikuju oblasti u kojima u narednom periodu treba uložiti dodatne napore u cilju ispunjavanja evropskih standarda, neophodnih za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Konferencija za novinare, na kojoj će govoriti predśednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić i predśedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Kosovom, Eduard  Kukan, zakazana je za utorak, 30. aprila 2013. godine. u 12.30 sati, u skupštinskom Holu.