Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

POSLANIČKO PITANJE ZORAN MILJANIĆ

Uvaženi potpredsjedniče Vlade, poslanici, građanke i građani Crne Gore,

Moje pitanje prema gospodinu potpredsjedniku biće vrlo kratko i koncizno. Znači u skladu sa članom 177 Poslovnika Skupštine postavljam vam jedno jedino pitanje: Da li ćete podnijeti ostavku u slučaju da do kraja godine Crna Gora ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24.

I obrazloženje će biti vrlo kratko.

Cilj države Crne Gore, kako se saopštavalo iz izvršne i zakonodavne vlasti je da se poglavlja 23 i 24 otvore do kraja ove godine, što Evropska unija očekuje. Ali, još više očekuju građanke i građani Crne Gore. A s obzirom da je ostvarivanjem evropskih standarda,iz oblasti koje pokriva ova poglavlja, u interesu svih građana Crne Gore. Primjena evropskih standarda iz poglavlja 23 i 24 pravosuđe i pravda sloboda i bezbjednost, znači konačno početak uspostavljanja pravne države kojoj svi mi težimo. Stoga smatram da, ukoliko se to ne desi, da bi bilo najnormalnije da podnesete ostavku jer ste vi potpredsjednik Vlade, odnosno najodgovorniji funkcioner u ovoj vladi za uspješno otvaranje ova dva poglavlja. Hvala.

PREDŚEDAVAJUĆI SULJO MUSTAFIĆ:

Zahvaljujem poslaniku Miljaniću.

Potpredsjednik Marković, izvolite.

DUŠKO MARKOVIĆ:

Hvala, gospodine potpredsjedniče.

Evo mi se stavljaju u obaveze mnoga pitanja za koja nijesam nadležan i nijesam odgovoran. Čitav pregovarački proces nije moja obaveza, naravno ja sam samo jedan subjekat u tom procesu. Čitav proces vodi Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija. Znate da personalno taj proces vodi naš glavni pregovarač, odnosno državni sekretar i da su u taj proces uključene pregovaračke grupe koje su formirane od strane Vlade i u posebnoj proceduri. Ali, to ne govorim zbog toga da bih branio sebe, naravno i da bih štitio od elementarne odgovornosti nego o strukturi pregovaračkoj koja ukazuje na to da svi mi nosimo odgovornost za taj proces, da će rezultat biti rezultat svih nas. I ako se desi da pregovore otvorimo ja to neću smatrati mojim uspjehom nego uspjehom Crne Gore, znači i Vlade i Parlamenta, i civilnog sektora i medija u onom smislu u kojem oni imaju odgovarajuću ulogu.

Ali, dobro, da prije nego što dam odgovor na vaše pitanje direktno, ipak dam i odgovarajući komentar koji sam pripremio, saopštim odgovarajući komentar koji sam pripremio.

Da smo tokom prethodnih nekoliko godina u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom kontinuirano usklađivali svoje prioritete i realizovali aktivnosti u skladu sa datim sugestijama i preporukama koje su od komisije dolazile. Upravo zbog ovakvog uspostavljanja komunikacije i kvalitetnog konsultacionog procesa uspjeli smo da za relativno kratko vrijeme uspješno prođemo prve faze u integracionom procesu, kao što su vizna liberalizacija, proces pripreme odgovora na upitnike Evropske komisije, zatim pripreme na realizaciji akcionih planova za ispunjavanje sedam ključnih prioriteta, sjećate se, i na kraju trenutna faza otvaranja pregovora o pristupanju poglavljima 23 i 24.

Otvaranje pristupnih pregovora Evropska komisija i zemlje članice Evropske unije odale su priznanje Crnoj Gori na postignutim rezultatima, posebno u oblasti zakonodavnog usklađivanja sa standardima Evropske unije, i omogućili da nastavimo sa još konkretnijim reformskim koracima.

Otvaranje poglavlja 23 i 24 ne znači početak uspostavljanja pravne države, već upravo suprotno, da nijesmo obezbijedili adekvatan nivo vladavine prava u svim granama vlasti Evropska komisija ne bi dozvolila nastavak pregovaračkog procesa. Moramo, takođe, biti svjesni činjenice da otvaranje pregovora o poglavljima 23 i 24 ne zavisi samo od kvaliteta akcionih planova i njihove realizacije, već se radi o jednom kompleksnom političkom konsultativnom procesu, prvenstveno postepenom ..... zemalja članica Evropske unije. Reći ću vam da to od prilike prevedeno znači političku odluku i da ta politička odluka uvijek nije zasnovana na rezultatima nego i na percepciji. A znate sigurno da više imamo problema sa percepcijom u mnogim oblastima nego sa realnim izazovom.

Nakon što se ovi dokumenti u konačno usaglase između Crne Gore i Evropske komisije, države članice treba da odluče da li će se pregovori o ova dva poglavlja otvoriti ili ne. Treba naglasiti da rokovi nisu postavljeni ni od strane Evropske komisije a ni od Vlade Crne Gore, već je to željeni cilj kojim bi se postavila dinamika daljih koraka u ovom procesu.

Ukoliko do otvaranja poglavlja ne dođe u planiranom roku, dakle do kraja ove godine, razlozi za to bi se prije svega tražili u institucionalnim nedostatcima, jer evropske integracije podrazumijevaju ozbiljan timski institucionalni rad svih aktera društva i blisku međuinstitucionalnu saradnju a ne personalnu odgovornost. Dakle, proces pregovora je otpočeo. Što je najvažnije ne postoje definisani rokovi njegovom trajanju. Kada je u pitanju Crna Gora oni će značajno biti opredijeljeni i novim pristupom koji je počeo sa Crnom Gorom. I u slučaju da ne otvorimo ovo poglavlje proces se ne prekida i ne obustavlja, već se nastavlja sa otklanjanjem nedostataka i jačanjem kapaciteta.

Gospodine Miljaniću,

Ovo nije put posut cvijećem, već proces istine i sazrijevanja crnogorskog društva. Ovo će biti samo jedno od iskušenja na ovom putu, a od svih nas zavisi kako ćemo i kojom dinamikom savladavati. Sasvim sigurno, to neće niti može zavisiti od bilo kojeg pojedinca već od svih nas zajedno. Ako bi moja odgovornost ili moja ostavka bila podsticajna za otvaranje poglavlja 23 24, ako bih imao pouzdanu informaciju o tome, ne da bih podnio ostavku ako ih ne otvorimo u oktobru, nego bih bio spreman da to uradim danas da bi ih otvorili zaista u oktobru.

Zahvaljujem se.

PREDṤEDAVAJUĆI SULJO MUSTAVIĆ:

Hvala potpredsjedniku Markoviću.

Pravo na komentar poslanik Miljanić. Izvolite.

ZORAN MILJANIĆ:

Gospodine Markoviću,

U prvom mom obraćanju sa ovoga mjesta rekao sam da će Pozitivna Crna Gora se truditi da bude konstruktivna opoziciona partija koja će nastojati u svim onim s tvarima koje su dobre za državu Crnu Goru da bude i partner vlasti, i to nije sporno, a Pozitivna Crna Gora, tako i ja mislimo.

Međutim, ovo sam vam pitanje postavio zbog jedne riječi koju ste vi u vlasti odavno zaboravili, to je riječ "odgovornost". Mora se nekad locirati odgovornostna nekoga. Znači, isto kao što kažete ko će biti pohvaljen ako se otvori, ja bih volio da poglavlja budu otvorena, trudiću se da pomognem kao član Odbora za bezbjednost odbranu i Odbora za antikorupciju. Međutim, fakti ne govore da idemo u dobrom pravcu. Vidimo da, što se tiče borbe protiv korupcije, tu imamo jedan jako negativan komentar iz Brisela. Znači da se hapse lugari, šumari, evo pročitasmo danas i penzionerka i studenti, ajde i carinici su možda malo veće ribe, međutim, onih najkrupnijih riba, znači kako oni kažu, a to su naravno iz samog vrha vlasti nema. Mi ne tražimo žrtve. Mi samo tražimo sprovođenje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i tražimo da konačno bude nešto novo. Mi samo otvaramo afere, a ni jednu ne zatvaramo. Dosta smo čuli ovih dana o aferi Telekom, dosta smo čuli o Šarićima, evo pomenuo je gospodin Bulatović tu presudu, pa eto i ja da se osvrnem na nju, to je jedino nešto čime su se vaše kolege iz Odbora, mislim iz vaše stranke u Briselu pohvalili da je donijeta prvostepena presuda u tom slučaju. Vratismo se iz Brisela, presuda pade, tako da ne znamo kako, šta.

Dalje, naveo bih vam jedan primjer dok kojeg sam došao, može se reći slučajno, u izvještaju Uprave policije za prošlu godinu stoji da je procesuirano 336 grama opojne droge kokain. Znači, čitava crnogorska policija je procesuirala toliko. U posjeti Zagrebu kao Odbor za bezbjednost bili smo u posjeti Graničnoj policiji Republike Hrvatske, gdje nam je načelnik Granične policije saopštio jednu frapantnu činjenicu da je samo jedan policajac na graničnom prelazu Debeli brijeg sa Crnom Gorom za godinu dana zaplijenio par stotina kilograma kokaina. Ako se kaže da otprilike narodski rečeno pada 20% opojne droge u tranzitu značili to da je kroz Crnu Goru prošla jedna tona. Hvala.