Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

POSLANIČKO PITANJE MIĆO ORLANDIĆ

Šta je Ministarstvo ekonomije preduzelo da spriječi i fizičko uništenje prehrambene industrije Primorka Bar;

Kakvi su efekti državne pomoći dati ovoj fabrici;

Ko su sadašnji i bivši vlasnici ove nekada veoma uspješne fabrike, fabrike koja je raspolagala sa ogromnom nepokretnom i pokretnom imovinom u Crnoj Gori i van nje?

Poznato je da su se u u posljednje vrijeme u ovoj fabrici desila dva požara u kojima je faktički do temelja izgorjela i stara i nova fabrika. Prije ovih požara koji su se desili nedavno sva najvrednija oprema je isječena i prodata, a poznato je široj javnosti da je ova fabrika raspolagala pogonima za proizvodnju i preradu maslina i maslinovog ulja, linijama za preradu i proizvodnju sokova, linijom za uslužno punjenje koka kole. Fabrika je raspolagala sa veoma savremenim pogonom za proizvodnju pare bez koje nema prehrabrene industrije ili proizvodnje ovakve proizvodnje. Fabrika je imala i veoma veliki skladišni prostor, a imala je i hladnjaču sa kapacitetom preko 2 000 tona. U sastavu ove fabrike bila je izgrađena i moderna pekara, ona na svu sreću i danas radi sa nekim manjim ili smanjenim kapacitetom.

Normalno očekujem da mi ministar odgovori u pismenoj formi, jer se zaista radi o bitnim i jako bitnim stvarima i za Crnu Goru i za Opštinu Bar.Hvala.

PREDŚEDAVAJUĆI BRANKO RADULOVIĆ:

Hvala, kolega.

Hoću da Vam prenesem jednu poruku, krajnje ozbiljno. Prošle nedelje sam bio u Hrvatskoj. Hrvatske kolege su rekli sljedeće: Najizazovnije, najteže poglavlje je poljoprivreda i ribarstvo, treba da se borite za svaki čokot loze, za svako stablo masline, za svako grlo stoke, imajte to u vidu.

PETAR IVANOVIĆ:

Vjerovatno da je u pitanju neki propust. Ja sam dobio samo dva pitanja, nijesam dobio ovo treće. Ono što sam u toku sa vašim pitanjem jeste da se ono baziralo na programima finansijske podrške, gdje je aplikant Ministarstvo finansija, i koliko je meni poznato Ministarstvo finansija je pripremilo odgovor na vaše pitanje. Ne znam sada po rasporedu kad dolazi Ministarstvo finansija na red, ali sam samo htio da Vas zamolim da njima uputite to pitanje. A ne samo poljoprivreda, nego i ribarstvo, nego jedno poglavlje između koje se odnosi na pitanje bezbjednosti hrane i pitanje svih onih standarda koji su se nekako nametnuli početkom rada ove vlade, dobijaju i te kako na značaju, i slažem se potpuno sa vašom ocjenom, da će pored zemljišta kao resursa, poljoprivrede i ribarstva i ovo poglavlje biti jako, jako zahtjevno kako bismo sa jedne strane omogućili da građani Crne Gore, imaju bezbjednu hranu, bez obzira da li je ona domaćeg porijekla ili iz uvoza. Sa druge strane, podigli standarde naših domaćih proizvođača i učinili ih sposobnim konkurentnim da im izvoze svoje poljoprivredne proizvode.

Meni je drago da je šest poljoprivrednih proizvođača iz Crne Gore dobilo mogućnost da izvozi na veliko tržište Rusije i da ispunjavaju jedan dio standarda, ali sad radimo zajedno sa njima da povećamo standard, da ih dignemo na još veći nivo kako bi se okrenuli ka tržištu Evropske unije, i što su poslanici u svojim komentarima s pravom ukazali smanjimo debalans između uvoza i izvoza hrane, posebno tamo gdje imamo mogućnosti to da učinimo. Ako ja mogu da doprinesem sa mojim odgovorom u bilo kom dodatno dijelu za ovo pitanje što ste Vi postavili, takođe stojim na raspolaganju. Hvala.

PREDŚEDAVAJUĆI BRANKO RADULOVIĆ:

Ministre, nesporazum je bio u Vladi, tako da sam ja i zbog ovog reagovao, mi smo dobili pismenu informaciju od Ministarstva ekonomije da su pitanje kolege Orlandića proslijedili Vama, tako da imate to u vidu, pa vrlo skoro odgovorite to i u pismenoj formi, a kad budu sljedeća pitanja možete to i usmeno.

Da li se Vi slažete sa tim, kolega Orlandiću?

Izvolite.

MIĆO ORLANDIĆ:

Meni ne ostaje ništa nego da se složim, jer očito da nijesmo imali dobru koordinaciju ovoga. Ja sam ovo pitanje postavio Ministarstvu ekonomije, cijeneći da je ono nadležno da da dio odgovora za mene kapitalno pitanje kada je u pitanju prehrabrena industrija Primorka. Ja sam informisan da je kompletno pitanje proslijeđeno ministru poljoprivrede. Međutim, vidim da je u toj komunikaciji došlo do određenog nesporazuma. Cijenim da će ministar poljoprivrede napraviti jedan dobar odgovor na ovo moje pitanje, ali cijenim isto tako da ne bi bilo dobro da se desi još jedan požar, pa da onda faktički ne možemo pričati ni o opremi koju imamo za proizvodnju hljeba u pekari. Čujem da postoje odredjene incijative da se taj dio prostora koji je industrijska zona u Baru opredijeli za neke druge namjene. Pa bih zamolio ministra da i u tom dijelu, pošto sad imamo i on i ja vremena da sačekamo odgovor, bude i tog odgovora sastavni dio i tretman zemljišta u odnosu na ono što čini kompleks te nekada veoma moćne industrije. Svi znate koliko nam toga sada fali. Evo ja ću se složiti sa ministrom, moguće da je i Ministarstvu ekonomije trebalo vremena, ali sam uvjeren da novom ministru poljoprivrede neće baš toliko trebati da dobijemo jedan potpun odgovor na ovo pitanje. Hvala.