Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

POSLANIČKO PITANJE MILAN KNEŽEVIĆ

Da li ste upoznati kako komentarišete i šta planirate preduzeti u vezi sa peticijom Gradjanske inicijative za bolji Nikšić "Lipa otpora" kojom se od Ministarstva kulture traži da po hitnom postupku uzme za razmatranje i odobri nacionalnu penziju zaslužnom umjetniku Miladinu Šobiću?

Odgovor tražim i u pisanoj formi.

Da bih demistifikovao svaku mogućnost nekih zakulisnih kanala da kažem pred crnogorskom javnošću, ne poznajem Miladina Šobića, nismo ni u kakvom srodstvu, ali imam osjećaj kao da čitav život rastem, sazrijevam sa jednom veličinom crngorske kulture, crnogorske muzike i ne samo crnogorske nego i prostora bivše SFRJ.

Činjenica je da je Miladin Šobić kao rijetko ko iz domena muzičke umjetnosti u onoj velikoj SFRJ proslavio Crnu Goru, činjenica je da smo to olako zaboravili i da se sa ljudima koji su zadužili crnogorsku umjetnost i crnogorsku državu “srijećemo” samo u trenucima kada se oni nalaze u nekoj nezavidnoj situaciji. Miladin Šobić je prije mjesec i po dana imao jednu nezgodu, imao je moždani udar, i tek onda su crnogorska javnost i crnogorski građani postali svjesni šta je značio Miladin Šobić za Crnu Goru. Ja sam vam na nekom od ranijih premijerskih satova, odnosno u dijelu za poslanička pitanja postavljao pitanje i za Živka Nikolića. Tada je bilo - organizovaćemo dane Živka Nikolića i napravićemo mu negdje spomenik u Herceg Novom ili u Nikšiću, dok njegova porodica egzistira u vrlo nehumanim uslovima u Beogradu. Volio bih i želim da uputim apel, kad razmišljam o ovim kulturnim dobrima da razmišljamo i o kulturnim veličinama Crne Gore, da ih se ne sjećamo samo u trenucima koji nisu za sjećanje i koji nikome od nas ne služe na čast. Zahvaljujem.

PREDŚEDNIK RANKO KRIVOKAPIĆ:

Hvala, kolega Kneževiću i na pitanju a ne samo na obrazloženju.

Izvolite.

BRANISLAV MIĆUNOVIĆ:

Poštovani predsjedniče, poštovani poslanici,

U pitanju gospodina Kneževića ima nekoliko elemenata na koje mogu da kažem da ma koliko je građanska inicijativa navedena u ovom vašem poslaničkom pitanju humana, ona je sa aspekta primjene nerealna, jer nema uporište u zakonu.

Naime, u crnogorskom pravnom poretku ne postoji institut nacionalna penzija, odnosno ne postoji zakonski osnov po kojem bi danas u Crnoj Gori ona mogla nekome da bude dodijeljena. Ako ste mislili na nešto drugo onda nijeste upotrebili pravi termin, niti je peticija koja je svojevremeno krenula "Za bolji Nikšić - Lipa otpora" ta humana akcija nije prelistala i vidjela šta to omogućavaju zakoni u Crnoj Gori tim povodom, a na tu inicijativu je komentarisala i porodica Miladina Šobića i molila javnost da se uzdrži dalje od takvih inicijativa.

Što se tiče pomoći Miladinu Šobiću, Ministarstvo kulture je u stalnom kontaktu sa njegovom porodicom i biće i u buduće, poštujući, ne manje, njegovo djelo i ne manje uzimajući u obzir što svaki čovjek s pravom uzima kao svoj životni stil, osobene životne principe i učinićemo sve da podržimo dalje njegove zahtjeve na primjeren način.

Dakle, ovo pitanje zvuči tako kao da mi nijesmo ništa preduzeli. Preduzeli smo sve. Po pitanju Živka Nikolića dao sam vam brojne odgovore i mislim da danas ponavljate nešto što ste mogli iz javnosti saznati a što je bilo sadržano u mom odgovoru koji sam vam uputio u Parlamentu.

Gospodine Periću, prokomentarisao sam sa ovoga mjesta da su mi ruke skrštene, da su procedure u Skupštini takve da vam ja zvanično ne mogu odgovoriti, vrlo sam iznenadjen načinom na koji ste prokomentarisali makar jedan dio moje djelatnosti i jedan dio mog angažmana. Ukoliko držite da te stvari treba otvoriti, vrlo rado ću ih otvoriti sa vama, da li ćemo sjesti negdje, pa ćete mi vi reći - evo ja imam za to činjenice te i te, ja ne znam o kakvim programima vi govorite koje sam ja radio, kao ne znam. Znate, povrijedili ste me. Ozbiljno ste me povrijedili. Ja ne znam ko vas snabdijeva tim činjenicama. Je li to vaš sekreterijat koji imate u partiji i tako dalje? Koliko sam video, vaš sekretar je gospodin Tamindžić, bolje bi bilo da Miško dodje da se dogovorimo, da se vidimo, da pričamo o brojnim temama, pa onda da vidimo da li jedan ovakav dijalog zaslužuje ... No, s moje strane dosta.

Ne improvizujte, molim vas, ljubazno vas molim da dokažete sve kada sam ja u pitanju, ljubazno vas molim da sa mojom karijerom i sa mojim autoritetom baratete delikatnije. Nadalje, ovo nije moj odgovor agilan, niti je, kako da kažem, replika na to o čemu ste govorili. Molio bih samo da se lišimo etiketiranja i moga posla i ne znam koliko mojih mandata i tako dalje.Učinio sam koliko sam mogao. Nisam mogao više. Ja ću i vama da podnesem račun za sve ono što je učinjeno, jedan veliki, ogromni posao koji je napravljen. Da ga je napravio bilo ko, ne govorim o svom imenu i prezimenu,ozbiljan veliki posao je napravljen u posljednjih četiri, pet godina na planu kulture, ozbiljan, veliki posao. Daću vam sve izvještaje iz četiri godine. Danas nosim na komisiju izvještaj iz 2012. godine, sve ću vam poslati da vidite šta je u vrijeme mog mandata urađeno u Ministarstvu kulture i šta je Vlada Crne Gore u posljednje četiri do pet godina uradila na polju kulture, uz materijal koji ću vam poslati, koji ste mi tražili, a to je spisak koji ću vam sigurno dati i u koji ne sumnjate jer on je već spreman, ali vam ga ne mogu donositi kao poštar jutros. Poslaću vam i četiri izvještaja u kojima ćete naći sve ono što su moji saradnici, Ministarstvo kulture, ja i Vlada Crne Gore u tom periodu učinili. Biće mi veliko zadovoljstvo da vas o tome informišem.

 

PREDŚEDNIK RANKO KRIVOKAPIĆ:

 

Hvala, kolega Kneževiću, što ste pomogli ovaj dijalog. Izvolite.

 

MILAN KNEŽEVIĆ:

 

Poštovani ministre, upravo je intencija postavljanja ovog pitanja bila da crnogorska javnost najzad dobije informaciju vezano za to šta Ministarstvo kulture radi, šta je uradilo u slučaju Miladina Šobića.Ja znam kakva su zakonska ograničenja i meni je to jasno, ali ja sam doslovce tražio od vas kako vi komentarišete i posmatrate ovu peticiju u kontekstu neke moguće najave da ste spremni da u narednom periodu mijenjate postojeći zakon. Jer meni je jasno kako ste postali istaknuti umjetnik dobijanjem nagrade "Miroslavljevo jevandjelje" ili "Oktoih", tako da je možda ovo prilika da mi mijenjamo postojeći zakon kako bismo stvorili jedan ambijent koji bi omogućio zaslužnim umjetnicima i ljudima koji su proslavili Crnu Goru možda više nego ovi ljudi koji su dobili status istaknutog umjetnika i primaju takozvanu nacionalnu penziju, da najzad se osjete privilegovanim, a ne da dolazimo u situacije o kojima sam ranije govorio.

Ono što bih ja očekivao od vas, ne morate sada da potvrdite, ali neka bude kao neka vrsta dopunskog pitanja: Da li ste spremni da mijenjamo postojeći zakon u ovom dijelu? Da ne bismo dolazili u situaciju da postavljamo slična pitanja za neke druge umjetnike, jer se sjutra može desiti da to bude neki drugi pjesnik, da to bude neki kompozitor, da to bude neki glumac.

Znači, očekujem od vas, da li ste spremni da mijenjate postojeći zakon.

Ono što mene duboko zabrinjava i kao građanina Crne Gore i kao poslanika jeste da je Crna Gora država naglašenih dualizama, da imamo podijeljene pjesnike, da imamo podijeljene pjevače, da imamo podijeljene kompozitore, da imamo podijeljene slikare, imamo udruženja koja su pri nekakvim sekretarijatima i nekim ministarstvima, koja se doživljavaju kao lojalni državi. Onda imamo udruženja koja su sumnjiva, onda imamo ratove u medijima, vezano za njihove statuse, i smatram da u narednom periodu i vi i svi mi moramo da poradimo na tome da Crna Gora prestane da bude naglašeno dualističko društvo sa krajnostima koje ne da mogu da se spoje, nego se toliko sudaraju da su varnice takve da često može da izbije požar.

Hvala.