Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

PITANJE PREMIJERU SRĐAN MILIĆ

Kao predsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik DPS-a, u dužem vremenskom periodu, osmislili ste projekat zloupotrebe državnih resursa, samostalno preduzimali činjenja i davali instrukcije državnim funkcionerima na nižim nivoima sa ciljem opstrukcije, naročito načela sadržanih u odredbama člana 2, 17 i 45 Ustava Crne Gore. I mogu se složiti da je šampionska pronevjera bila u drugom krugu predsjedničkih izbora 1997. godine. Dakle, ono što ste tada napravili, vjerovatno nikad više nećete moći da uradite, ali je činjenica da se nijeste naučili tome da treba poštovati slobodnu volju građana. I zbog toga i pitanje koje sam Vam uputio:

“Da li ste spremni danas, kada je svima jasno da će "junaci" afere “Snimak” morati krivično da odgovaraju da se pokažete kao istinski patriota i javno priznate da su oni samo sprovodili Vaše direktne naloge? I zašto se toliko bojite da priznate poraz na izborima?”

Dakle, kompletna ova afera “Snimak”, počinje ili te činjenice su vezane za izbore u Herceg Novom. Izbore na koje ste izgubili, iako ste bili koordinator DPS-a za Herceg Novi.Izbore koji su pokazali da, nažalost, Crna Gora još uvijek nije kao Herceg Novi, što se tiče odbrane slobodne volje građana, ali i činjenice da do današnjeg dana čitava državna aparatura ne može da nađe izvjesnog gospodina Krgovića, koji je sprovodio tamo otkup ličnih karata, a i dalje se ne zna po čijem nalogu. Postojala su samo dva koordinatora za izbore u Herceg Novom, Vasilije Lalošević ispred SNP-a i Milo Đukanović ispred DPS-a. Obojica ste ovdje, pa da se pogleda ko je taj i po čijem nalogu. Mi znamo da je nalog vaš i da su otkupljivali lične karte zbog toga što ste pokušali nemoguće, da ostvarite pobjedu onamo gdje nikada pobijediti nećete, gdje ne možete kupiti izbornu volju građana.

S obzirom na takve efekte, odlučili ste se da onemogućite 30.000 državljana Crne Gore sa biračkim pravom koji su upisani u birački spisak da to svoje pravo i ostvare. U birački spisak ste nakon parlamentarnih izbora, 14. oktobra, po prvi put upisali 12.000 ljudi, od čega 7.000 rođenih prije 1.01.1990. godine. Na naše zahtjeve Ministarstvo za informaciono društvo je odbilo da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova izvrši upoređenje podataka sadržanih u Centralnom biračkom spisku. Na dan izbora samo u Podgorici preko 1.500 birača od informacionog centra SNP-a zatražilo je podatak na kom se biračkom mjestu nalaze, jer ih nije bilo u izvoru sa biračkog spiska. U biračkom spisku ste između dva izbora, parlamentarnih i predsjedničkih, izbrisali 12.000 birača za koje se konstatovalo da nijesu upisani u registar državljana Crne Gore, a da se istovremeno kod MUP-a vodi postupak po zahtjevima oko 4.000 građana Crne Gore za prijem u crnogorsko državljanstvo. Za ne mali broj njih taj postupak traje i više od godinu dana. I pored pozitivnog mišljenja Agencije za zaštitu podataka o ličnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova SNP-u nije dostavilo podatke o licima koja su tom ministarstvu podnijela zahtjev za sticanje crnogorskog državljanstva, a nalaze se na spisku lica koje je to isto Ministarstvo dostavilo organima lokalne uprave radi njihovog brisanja iz biračkog spiska. Još jedno, zabrinjavajuća je činjenica da 1209 građana Crne Gore nije preuzelo rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo i po tom osnovu nijesu se mogli naći u biračkom spisku.

Što se tiče ovog citata, slažem se i sa tim da je citat najbolji način kako se može vidjeti da li ste ili nijeste radili u skladu sa zakonom. Prvi citat, kaže se ovako, ako zatreba imam i dokaze, da su na pojedinim biračkim mjestima glasali ljudi koji sigurno nijesu bili tu. Crna Gora se nalazi u teškoj političkoj krizi i ponavljam da sumnjam da je bilo krađe na predsjedničkim izborima. Ne znam zašto ste cinični, možete sačekati malo, ovo je rekao poslanik i funkcioner Socijaldemokratske partije gospodin Džavid Šabović. Drugi citat, ako dozvolite, hvala vam velika na vremenu, pošto prepoznajem nervozu.

PREDṤEDNIK RANKO KRIVOKAPIĆ:

Drago mi što ste počeli čitati SDP, pa vam moram dati vremena.

SRĐAN MILIĆ:

OEBS - ODIHR, Evropska unija i internet portal Euroaktiv koji prenosi zvanične, nezvanične, vi znate za taj internet portal, u kome se kaže, na engleskom je pa možda negdje pogriješim, pa ćete me vi ispraviti oko toga: Crnogorski premijer Milo Đukanović, kontroverzna figura osumnjičena za veze sa organizovanim kriminalom je prisiljen da da ostavku kako bi se ubrzao put u evropske integracije. Ovo je 21. decembar 2010. godine. To je način kako vas gledaju iz Evrope. Kao što znate, ja uvijek kada idem u Evropsku komisiju ne izostavljam da budu sa mnom predstavnici ambasade Crne Gore. I vjerujem da su vam i oni prenijeli ono šta i sada, pošto pitaju vaše kolege šta su mislili tada, šta i sada misle o vašoj odluci da se vratite u politiku i što sada misle o načinu kako sprovodite i pokušavate da sprovodite izbore u Crnoj Gori, a ja ću nastaviti kasnije.

PREDṤEDNIK RANKO KRIVOKAPIĆ:

Hvala, biće prilike, pomažem dijalog.

Izvolite, predsjedniče Vlade.

MILO ĐUKANOVIĆ:

Gospodine Miliću, kvalifikacije i tvrdnje sadržane u vašem pitanju su neistinite i politički iskonstruisane. Očito i ovu formu komunikacije sa Vladom i premijerom pokušavate iskoristiti za jeftini politički marketing. Nemam namjeru da vas odvraćam od toga, jer zbog takvog vašeg odnosa prema činjenicama zauzimate mjesto koje vam pripada, sve više na margini političkog života Crne Gore. Ovakav prvi utisak se ne može korigovati nemuštim i konfuznim pokušajem da se politizovano činjenično neutemeljeno pitanje kamuflira pominjanjem pojedinih odredbi Ustava. Prije nego što ste se odlučili za ovakvo pitanje mogli ste makar nešto pročitati u štampi od toga šta sam govorio na partijskim skupovima, od kojih je političkim i medijskim spinovanjem iskonstruisana afera kao alibi za još jedan poraz politike koju personifikujete vi i vaše kolege na crnogorskoj političkoj sceni. Ovo što sada radite, uključujući i postavljanje ovakvih pitanja, samo je dio tog scenarija samozavaravanja i obmanjivanja naše i međunarodne javnosti. Znam da nije lako ni sebi ni drugima objasniti šta radite tu na istom mjestu nakon toliko neuspjeha. Ipak, zahvaljujem za mogućnost da još jednom jasno kažem, sve što sam govorio na tim skupovima tada, samo u svojstvu predsjednika partije, ponovio bih i danas, ne samo u partiji nego i ovdje u parlamentu i na svakom sudu. Učinili su nam uslugu, iako im to nije bila namjera, oni koji su omogućili da posvećenost partije koju vodim najvažnijim društvenim problemima bude tako medijski prezentovana da je danas i najmanje zainteresovanim za politička zbivanja u Crnoj Gori jasno zašto je DPS na vlasti.

Što se tiče procesa evropske integracije, to je izuzetno složen i zahtjevan posao koji ne poznaje kategorije iskrenosti i neiskrenosti u smislu koji vi potencirate. No, ako već insistirate, dopadalo vam se ili ne, nemoguće je da i vi ne uočite da sam prema ocjenama svih uspješan proces integracije Crne Gore u dosadašnjem periodu personifikovao najduže obavljajući funkciju predsjednika Vlade i da je taj proces doveo našu zemlju do statusa kandidata i pristupnih pregovora za članstvo u EU, kao i do predvorja NATO-a. Iako vi ne marite za argumente, ovo je valjda nepobitna činjenica. Kao što je na drugoj strani nepobitna činjenica da Socijalistička narodna partija, u tom istom periodu, kada vi personifikujete njenu politiku klizi ka opozicionim političkim marginama u Crnoj Gori. Možda vam neće biti prijatno, ali da vas podsjetim da je SNP na izborima 2009. godine osvojio 16 mandata, a u oktobru prošle godine devet, što je najgori rezultat nekada najjače opozicione partije, kako su primijetili politički analitičari.

Kada je u pitanju politika evropskih integracija polazim od dvije premise. Prva je Evropa mora biti jedinstvena da bi bila konkurentna. Tu viziju mora očuvati i ostvariti prvenstveno Unija kao lokomotiva evropskog kontinenta. Druga, Balkan mora biti dio ujedinjene Evrope jer su naše alternative, istorijski je potvrđeno, uvijek bile tragične. Jedno i drugo je moguće samo ako vizija ujedinjene Evrope ostane vjerna na onim temeljnim vrijednostima na kojima je započeo proces evropskih integracija. Ja tako vidim Crnu Goru i Balkan u Evropi, a ne inferiorno i sluganski kako ste vi uvijek vidjeli Crnu Goru, i u odnosu sa Srbijom i u odnosu sa Evropom.

Što se tiče dijela vašeg pitanja vezano za odnos prema saradnicima, teško da bi se meni moglo prigovoriti da sam se ja ikada zaklanjao iza bilo koga. Najčešće su mi prigovarali da nekritički stojim iza svojih saradnika. Biću vrlo jasan. Sve što je eventualno nezakonito urađeno u Crnoj Gori na bazi moje političke inicijative ili instrukcije, mora ići na teret samo moje odgovornosti, ali na bazi konkretnih činjenica i pravnih procedura, a ne medijskog spinovanja ili bilo čijih političkih želja.

Afera "Snimak" za koju sam rekao šta mislim, očito je kao politički danak dobila pravo građanstva. Svakako da nije prva, nijesmo još zaboravili kako smo morali demantovati vaše jednako politikantske konstatacije da će se u Crnoj Gori proliti krv povodom referenduma, niti da smo u Briselu morali demantovati navodne ekspertske tvrdnje vaših koalicionih partnera da će Crna Gora bankrotirati prvi dan nakon nezavisnosti. I ovu političku aferu ćemo ubjedljivo demantovati kroz institucije sistema, jer je za domaću i međunarodnu javnost, a za vlast posebno, jedino relevantno pitanje da li je u ponašanju bilo koje institucije ili pojedinca bilo elemenata zloupotrebe ili nezakonitosti koje su ljude diskriminisali po političkoj osnovi. Sada ćemo to moći da uradimo sa punom koncentracijom nakon što smo još jednom pobijedili na izborima.

Umjesto odgovora na vaše, moram reći, smiješno pitanje - zašto se toliko bojim da priznam poraz na izborima, da ja vas pitam, mislite li, zaista, da se sa 48,8% osvojenih glasova pobjeđuje na izborima ili poput jednog koalicionog partnera mislite da ste se ovim izbornim rezultatom toliko približili cilju da bi moglo biti legitimno da doskočite nasilnom promjenom volje građana. Crna Gora je ta iskušenja, definitivno, ostavila iza sebe. I zato je tako uspješna na evropskom putu kojem i vi tako iskreno doprinosite. Patriotizmom se nikad nijesam razmetao. To jednostavno smatram nevaspitanim. To je obaveza prema državi svakog zdravomislećeg čovjeka. I kada bih tokom svog političkog angažmana govorio na tu temu to je samo bilo u nuždi da ukažem kako je opasno, u vremenu svekolike tranzicije i političke konfuzije, od strane manipulatora, rog pokušavati prodati za svijeću a antidržavno ponašanje upakovati u tobože patriotsku ambalažu. Na sreću, Crna Gora je te faze demokratskog zrijevanja uspješno prebrodila tako da danas nikome ne treba objašnjavati ko je bio na kojoj strani istorije, jer i danas je svako tamo gdje je zaslužio da bude.

PREDŚEDNIK RANKO KRIVOKAPIĆ:

Hvala.

Kolega Miliću, Vaš komentar.

SRĐAN MILIĆ:

Dakle i ovaj odgovor je samo prilika da se jasno vidi da pripadamo suprotnim sistemima vrijednosti, ali je i činjenica da vama za prisustvo u Skupštini Crne Gore trebaju pisani odgovori, jer vi sebe spremate samo u odnosu na zamišljenog neprijatelja. A inače ste prepoznati po tome da pokušavate čitavoga života kreirati što više neprijatelja. Ja vas doživaljavam kao čovjeka koji treba da ide sa te funkcije. Vi mene ne interesujete ni kao predsjednik DPS-a, ali samo smatram da vi trošite vrijeme Crne Gore i svih generacija koje žele promjene u Crnoj Gori, uspješno pokazujući koliko se plašite šta će se desiti sa vama i sa onima koje ste branili sve ovo vrijeme ukoliko izgubite vlast. Zbog toga vi nemate donji prag u odnosu na ono šta ste spremni da preduzmete, da biste ostali na vlasti. Vi ste to demostrirali i danas, sa tezom da je afera "Snimak" konstruisana, da su konstrukcije i ovo što sam vam pročitao iz Euroaktiva kako vas doživljavaju evropski zvaničnici. Da li vi stojite iza svake riječi koja je progovorena na sjednicama, ne znam čega, Savjeta za praćenje izbornog programa, Predsjedništva DPS-a, Glavnog odbora? Da li vi podržavate ono što je rečeno tamo? Da li smatrate da su ti ljudi, sa time što su rekli, pokazali šta se radi na izborima? Da li stojite iza rečenice koju je izrekao vaš prethodnik nakon susreta sa komesarom Fileom, gdje je jasno rekao da je izjava jednog od poslanika ovdje je bila neodmjerena ili neprimjerena. On je makar skupio hrabrosti da progovori ono što smatra da je problem i rekao je da, ukoliko su postojale takve situacije, govorim o Igoru Lukšiću, on bi bio protiv toga. Na kraju krajeva, kako je vaše mišljenje o tome kako je ta afera došla u javnost ? Je li to neko snimao vaše sjednice tih organa od stranih službi? Da ih nije neko iz Koštuničinog kabineta vama to podmetnuo? Da nije možda neko od onih koji žele da zaustave Crnu Goru na njenom evropskom razvojnom putu ili je možda neko ko je oko vas, pored vas, i ko shvata kao što shvata većina u Crnoj Gori - da je vrijeme da idete. Da je vrijeme da zaista ne budete hipoteka onome što je razvoj Crne Gore.

 

Ja kada bih se bavio sa tim što vi pogrešno kažete izgubio bih čitav dan, nego zove se "Euroaktiv". Dobro, nema veze.Napisaće vam to drugi put, pa će vam biti tačnije, tako da nemate problema.

Isporovociran samo, izvinjavam se.

 

PREDŚEDNIK RANKO KRIVOKAPIĆ:

Mislio sam da ne možete biti isprovocirani.

SRĐAN MILIĆ:

Znate kako, postoje neke gornje granice gdje zaista neke stvari ne mogu da prećutim. Naročito ne mogu da prećutim stvari gdje se pokušava od neistine napraviti istina, od nepravde napraviti pravdu.

Gospodine Đukanoviću, da je bilo do vas SNP ne bi ni postojao.Ali znate kako?Tu smo. Tu ćemo biti. Mi smo vama neprijatni svjedoci onoga svega što ste radili. I znate kako kažu? Postoje pobjede kojih se čovjek mora stiđeti. Ne znam ni za jednu koju ste vi napravili a koje se ne trebate stiđeti. Hvala vam.

PREDŚEDNIK RANKO KRIVOKAPIĆ:

Evo, čuli ste, biće dobre političke rasprave vidim. Tome služi premijerski sat. Izvolite.

MILO ĐUKANOVIĆ:

Gospodin Milić nastavlja da se služi neistinama i da previđa, lako zaboravlja, čak i ono što sam saopštava. Podsjetiću vas da je na prošlom premijerskom satu on od mene tražio pisani odgovor. Danas mu smeta pisani odgovor, iako je pisani odgovor na pisano pitanje, i ako je pisani odgovor sastavni dio poslovničke procedure ovog parlamenta o kojoj bi trebalo vi da vodite računa.

Nadam se da sam vam mnogo puta do sada pokazao da za mene nema tema o kojima nijesam spreman da razgovaram sa pisanim konceptom ili bez njega, a posebno to nijesu političke teme.

Drugo, iznijeli ste jednu neistinu, a to je da sam ja koordinator DPS-a za lokalne izbore u Herceg Novom. To svi znaju, uključujući i gospodina Laloševića, da nije tačno. I ako ste tražili između dva koordinatora, jednog postojećeg i drugog nepostojećeg. Ko je odgovoran za problem u Herceg Novom, mogli ste to direktno saopštiti gospodinu Laloševiću, bez mene i poslaničkog sastava, jer ja nijesam bio koordinator.

Treće, da li stojim iza svake diskusije saopštene na Vladi, u Parlamentu na izborom Savjetu DPS-a. Vrlo precizno, stojim iza svake svoje saopštene riječi. Drugo, stojim iza svakog zaključka koji je donesen na sjednicama Demokratske partije socijalista i koji je donesen na formumima kojima sam predsjedavao. Svako mora stajati iza svojih riječi pa i vi iza svojih.

Prema tome, i naši ljudi imaju taj nivo političke kulture da znaju da moraju stajati iza svojih riječi i da, kao pripadnici partije na vlasti, imaju dodatnu odgovornost da ne generišu nezakonito postupanje bilo koje institucije ili bilo kojeg pojedinca na vlasti. Ako se to dogodi, onda naravno moramo nositi odgovornost za to. Ali, da li se to dogodilo ili ne, ne možemo suditi na osnovu snimka niti na osnovu objavljenih stenograma na stranicama opozicione štampe, nego moramo suditi na osnovu pravnih procedura koje smo mi utvrdili donoseći ustav i zakone ove zemlje. Šta se u tim procedurama pokaže, naravno svako je spreman da nosi svoju odgovornost, počev od mene.

Rekli ste da me doživljavate kao čovjeka koji treba da ide sa te funkcije. Moram da vam kažem da ja vas zaista ne doživljavam kao čovjeka koji ima pravo da o tome sudi. Morate se potruditi da podignete svoju specifičnu težinu na političkoj sceni Crne Gore da biste mogli izricati te ocjene. Maloprije sam vam rekao da ste u jednom ciklusu pali sa 16 na 9. Znate, ja bih se pitao je li vrijeme da ja odem kad bih tako padao. Postoji jedno pravilo u demokratijama na koje se tako pozivamo, a to je da se poslije izbora na kojima se izgubi odlazi, a ne da se odlazi poslije izbora na kojima se pobijedi. Ja sam pobjedjivao na izborima, vi ste gubili na izborima, svim za redom, i zbog toga bi morali razmisliti da odete ili makar da li imate legitimitet da izričite pravo ko bi trebao da ide.

Napokon, varate se, gospodine Miliću, kada kažete da bih volio da SNP-a nema. Naprotiv. Dok je ovakav SNP na čelu sa vama, mi smo potpuno sigurni na vlasti. Ja ne želim da se to dogadja, iskren da budem, jer mislim da bi SNP sa pametnijim liderstvom mogao biti ozbiljnija politička snaga na političkoj sceni Crne Gore. Na žalost,on sve više klizi ka margini. A zašto je to tako, o tome govore jasno stitistički podaci, nije stvar moje interpretacije,o tome treba da se zanimate u SNP-u.