Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

POSLANIČKO PITANJE MILORAD VULETIĆ

Kada se očekuje početak radova na izgradnji saobraćajne dionice Sekulići i to pružni prelaz Gorica dakle u Danilovgradu. Zašto postavljam ovo pitanje, znate da u prethodnom periodu su završeni radovi svečano je otvorena nova moderna saobraćajnica koja povezuje dvije velike pravoslavne svetinje manastir "Ostrog" i Manastir Ždrebaonik u dužini od oko 18 km, ukupna vrijednost ove investicije je od oko četiri miliona eura, a investitori su Vlada Crne Gore, Direkcija javnih radova i Opština Danilovgrad. Izgradnjom ove saobraćajnice pored povezivanja dvije velike svetinje povezano je i 13 sela koja gravitiraju na ovom području i na taj način stvoreni su preduslovi za povećanje kvaliteta života ljudi na ovom ruralnom području, kvalitetnom saobraćajnicom dodatno će se unaprijediti razvoj vjerskog turizma koji predstavlja jednu od najznačajnijih strateških grana razvoja Danilovgrada završetkom radova na izgradnji i rekonstrukciji puta Manastir "Ostrog", Manastir Ždrebaonik, nametnula se potreba da se u što hitnijem roku rekonstruiše dio puta od Sekulića do Gorice u dužini od oko 850 metara, kako bi se saobraćaj na ovom putnom pravcu nesmetano i bezbjedno odvijao. To je prvo pitanje.

  

PREDŚEDAVAJUĆI ŽELJKO ŠTURANOVIĆ: 

Zahvaljujem.

Gospdine ministre. 

 

IVAN BRAJOVIĆ: 

Poštovani poslaniče Vuletiću, hajde da počnemo odgovor ovako znači putni prelaz Sekulići urađen je kompletno po projektu kad je u pitanju željeznička infrastruktura Crne Gore AD Podgorica. Postavljeni su gumeni paneli tipa streil i isti su osigurani sa postavljenim polubranicima svjetlosnom i zvučnom signalizacijom. Što se tiče rekonstrukcije puta od kružnog prelaza Sekulići do Gorice u dužini od oko 850 metara kao što i vi znate to je u nadležnosti Opštine Danilovgrad. Jer shodno Zakonu o željeznici obaveza Željeznice o održavanju uređenja puta tri puta lijevo i desno od osovine pružnog prelaza sve ostalo je u obavezi uprave za puteve Opštine kroz koju prolazi putni pravac. Sad naravno da ste i vi ovo znali bili ste i predsjednik Opštine Danilovgrad zajedno smo sarađivali kad smo i radili i rekonstrukciju dijela puta preko Martinića i naravno da smo obojica veoma zainteresovani za poboljšanje kompletne infrastrukture u Danilovgradu. Ono što je zaista ovdje moglo da bude kao moj odgovor da je to apsolutna nadležnost lokalne uprave u ovom dijelu a s druge strane to se preko direkcije za javne radove radilo jedan dio zahvata koji je praktično došao do Ždrebaonika o odatle zaista jedna nova saobraćajnica koja je rađena koja spaja Ždrebaonik Ostrog što je nemjerljivo značajno po Opštinu Danilovgrad i veoma važno da se što više stavi u funkciju da se praktično preusmjeri taj saobraćaj tamo razvoj prilično zapuštenih sela gotovo 20 sela na teritoriji Opštine Danilovgrad gravitira na tom dijelu puta.

Ono što ja ovom prilikom mogu da kažem, da ćemo mi kad god budemo mogli da kao Ministarstvo saobraćaja i pomorstva učestvujemo i na … u Vladi u smislu koncipiranja dijela opredjeljivanja kapitalnog dijela Budžeta za rekonstrukciju. Tačno je da je ovih 850 metara značajno se rekonstruiše ali nosilac tog posla mora biti Opština Danilovgrad. Ono što ćemo malo duže razgovarati kroz ovo sljedeće pitanje koje bi isto moglo da ima tako kratak odgovor ali o njemu zaista osjećam potrebu da još i duže prokomentarišem,

Hvala vam.

  

PREDŚEDAVAJUĆI ŽELJKO ŠTURANOVIĆ: 

Zahvaljujem.

Kolega Vuletić. 

 

MILORAD VULETIĆ:

Da iskren budem očekivao sam ovako malo diplomatski odgovor, ali zaista ono što želim sa ovog mjesta da potenciram to je dobra saradnja. Prvo na lokalnom nivou između građana i lokalne samouprave, prilikom trasiranja izgradnje putnog pravca Manastir Ostrog Ždrebaonik u kojemu smo i nas dvojica učestvovali u jednoj fazi dok smo radili u lokalnoj upravi mene veže izuzetno prijatna sjećanja prije svega na to da su građani se u tom dijelu odrekli nadoknade prilikom eksproprijacije zemljišta u cilju pomoći realizacije ovog projekta to je i bio doprinos lokalne uprave da se i njena obaveza da to obezbijedi sve ostalo je donatorstvo ili pomoć Vladina preko kao što je rekao i ministar Brajović Direkcije za javne radove, cijenim ako smo uradili 18 km kvalitetnog putnog pravca koji može nekada poslužiti kao alternativni pravac u dijelu magistralnog puta u slučaju potrebe da se koristi da je sasvim neophodno uraditi i ovih 800 metara polazeći od toga da se prethodna strana Budžeta Opštine dijeli prevashodno na više potrošačkih jedinica i da teško da se može obezbijediti dovoljan iznos sredstava da se ovaj putni pravac konačno završi a cijeneći da se ne radi o nekim prevelikim fnansijskim sredstvima nadam se da ćemo svi zajedno prijenuti na posao i uz pomoć i ministra saobraćaja i iz Direkcije za javne radove i Vlade Crne Gore pomoći Opštini Danilovgrad da i ovaj putni pravac stavi u funkciju na pravi način a da se zadovolje potrebe svih građana svih turista iz Crne Gore i regiona koji posjećuju te dvije svetinje.

Zahvaljujem.