Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 19. septembar 2013. 15:40

Generalni sekretar Damir Davidović učestvovao na seminaru ECPRD-a u Sankt Peterburgu

Na seminaru je bilo riječi o informaciono-komunikacionim tehnologijama u parlamentima

Generalni sekretar Damir Davidović, učestvovao je na seminaru Evropskog centra za parlamentarna istraživanja i dokumentaciju (ECPRD) posvećenom „Modernim tehnologijama za podršku parlamentarnim aktivnostima – tradicije i izazovi“, koji se organizuje sa Gornjim domom Savezne skupštine Ruske Federacije, 19. septembra 2013. godine, u Sankt Peterburgu.

Na seminaru je bilo riječi o načinu na koji je razvoj tehnologija uticao na promjene i unapređenje parlamentarnih proceduri i praksi, implementaciji novih tehnologija i inovacija u pravilima i procedurama prilikom usvajanja zakona, kao i sprovođenja ostalih parlamentarnih aktivnosti.

Učesnicima skupa predstavljena su rješenja koja se koriste u parlamentima u vezi sa izmjenama korišćenja tradicionalnih procedura u zakonodavnom procesu, kao što je prelaz iz štampanog u digitalni proces rada, kao i inovacijama u organizovanju stručne podrške i vođenju debata sa predstavnicima civilnog društva. Tokom seminara, posebna pažnja posvećena je aspektima novih mogućnosti informaciono-komunikacionih tehnologija (internet, mobilni telefoni itd) i uticaju društvenih medija (Twitter, Facebook, blogovi itd) na obavljanje poslova u cilju pružanja podrške različitim vrstama parlamentarnih aktivnosti. 

Generalni sekretar je predstavio kapacitete informaciono-komunikacione tehnologije  u Skupštini Crne Gore i istakao da je u toku priprema projektnog zadatka za projektovanje, razvoj i implementaciju parlamentarnog informacionog sistema sa ciljem razvoja sistema informatičke podrške zakonodavnom procesu. Razvoj i implementacija informacionog sistema, rekao je Davidović, omogućiće informatičko praćenje zakonodavnog procesa i cijelog toka dokumenata sa krajnjim ciljem unapređenja efikasnosti i transparentnosti rada Skupštine.

Seminaru su prisustvovali istaknuti eksperti iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i predstavnici parlamentarnih službi zemalja članica mreže ECPRD-a.

Evropski centar za parlamentarna istraživanja i dokumentaciju osnovan je 1977. godine, sa ciljem da djeluje kao mehanizam za interparlamentarnu saradnju i razmjenu informacija. Ovaj skup okupio je predstavnike 30 nacionalnih parlamenata, članova mreže ECPRD-a.