Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 16. jun 2014. 15:10

Susret Davidović – Grajs

Generalni sekretari ukazali na značaj kontinuiranog jačanja administrativnih kapaciteta parlamenta

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović sastao se danas sa generalnim sekretarom Škotskog parlamenta Polom Grajsom (Paul Grice), koji boravi u Podgorici u okviru pośete predśednice Škotskog parlamenta Triše Marvik (Tricia Marwick).

Generalni sekretari razmijenili su mišljenja o pitanjima od značaja za rad parlamentarnih administracija, sa posebnim osvrtom na aktivnosti koje se sprovode u cilju jačanja stručne podrške radu poslanika. Imajući u vidu sličnost izazova u radu, naglašen je značaj razmjene iskustava na nivou službi parlamenata u cilju pronalaženja modela rada koji najbolje odgovara specifičnim okolnostima svakog pojedinačnog parlamenta.

Generalni sekretar Davidović informisao je sagovornika o aktivnostima koje su u prethodnom periodu sprovedene na ovom polju u Skupštini Crne Gore, posebno u pripremi administracije da što efikasnije odgovori na izazove koji proizilaze iz procesa pridruživanja i sprovođenja reformi potrebnih za kvalitetnu pripremu Skupštine za ulogu parlamenta države članice Evropske unije.

Sagovornici su se saglasili da je jačanje rada parlamenta proces koji zahtijeva kontinuirano unapređivanje sposobnosti i znanja zaposlenih, kako bi i podrška poslanicima u donošenju informisanih odluka bila što djelotvornija. S tim u vezi,  istaknut je i značaj jačanja istraživačkih službi parlamenta i njihovog nezavisnog i objektivnog rada.

Na sastanku je bilo riječi i o transparentnosti rada parlamenta i značaju jačanja veza sa građanima, naročito mlađom populacijom.