Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 03. april 2015. 15:11

Generalni sekretar učestvovao na Konferenciji „Objedinjavanje dostupnih podataka u svrhu donošenja djelotvornih javnih politika“

Stanković: „Pružanje što kvalitetnije stručne podrške poslanicima ostaje prioritet Službe Skupštine Crne Gore“

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Siniša Stanković učestvovao je na Konferenciji „Objedinjavanje dostupnih podataka u svrhu donošenja djelotvornih javnih politika“, u organizaciji Agencije Defacto Consultancy, a kao dio projekta „Jačanje kapaciteta parlamentarne administracije za pripremu i evaluaciju javnih politika koristeći statističku obradu podataka“ koji podržava Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.

U pozdravnoj riječi, na otvaranju Konferencije, generalni sekretar Stanković podsjetio je da se radi o još jednoj „u nizu uspješnih podrški koju je pružila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u jačanju skupštinskih administrativnih kapaciteta, i još jedan primjer saradnje sa partnerima van parlamenta“.

Generalni sekretar Stanković dodao je da „pružanje što kvalitetnije stručne podrške poslanicima ostaje prioritet Službe Skupštine Crne Gore“. Stanković je kazao da je jačanje rada parlamenta „proces koji zahtijeva kontinuirano unaprjeđivanje sposobnosti i znanja zaposlenih, kako bi i podrška poslanicima u donošenju informisanih odluka bila što djelotvornija. Tako je, u prethodnom periodu, stručna služba pri odborima počela s pripremom informativnih pregleda za svaki predlog zakona. Takođe, 2010. godine osnovana je istraživačka služba koja priprema istraživačke radove za potrebe poslanika i službe, čiji rad je kontinuirano unaprjeđivan, kako kroz saradnju sa sličnim službama evropskih nacionalnih parlamenata i razmjenu informacija između parlamenata, tako i kroz razne programe podrške“.

Sprovođenje projekta „Jačanje kapaciteta parlamentarne administracije za pripremu i evaluaciju javnih politika koristeći statističku obradu podataka“ započeto je u julu 2014. godine i program ima za cilj jačanje kapaciteta istraživačke službe, sekretarijata odbora i poslačničkih klubova u vidu pripreme istraživačkih radova koji će poslanicima koristiti kako za pripremu propisa tako i za pripremu za raspravu o zakonima i drugim aktima. „Uvjeren sam da će ovaj projekat pomoći stručnoj službi u odborima, Istraživačkom centru i zaposlenima u poslaničkim klubovima da izrade komparativne naučne radove i analize podataka, koje će sadržati stručne i detaljne informacije o pitanjima politika i zakonodavnim pitanjima“, naglasio je Stanković i pozvao na kraju prisutne predstavnike institucija na dijeljenje i objedinjavanje pouzdanih i raspoloživih podataka kako bi stručni kapaciteti bili ujedinjeni.

Rukovodilac Sektora za istraživanje, dokumentacione poslove i informatičku mrežu u Skupštini Crne Gore Nataša Komnenić istakla je da je „uvažavajući značaj važnih demokratskih principa Skupština Crne Gore realizovala niz mjera da građanima približi rad Skupštine Crne Gore zbog čega je prepoznata kao jedna od najtransparentnijih institucija u zemllji i šire“. Predstavljajući rad svog Sektora Komnenić je naglasila da su istraživački kapaciteti u kratkom roku znatno ojačani ali da postoji prostor za dalja unaprjeđenja u skladu sa zahtjevima koji se danas postavljaju pred moderne parlamente. „To se prije svega odnosi na korišćenje takozvanog Open data formata u skladu sa novim tehnologijama, a koje ima za cilj da omogući ponovnu i lakšu upotrebu i dijeljenje podataka, i njihovo integrisanje u druge izvore informacija“, zaključila je Komnenić.

Na Konferenciji je govorio i zamjenik ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori Lyndon Radnedge, te predstavnica De facto agencije Olivera Komar koja je istakla dosadašnju uspješnu saradnju sa crnogorskim parlamentom i svrstala ga u red najsvjetlijih primjera državne administracije, zatim predstavnik Donjeg doma britanskog parlamenta David Hirst, predstavnica UNDP-a Marija Novaković kao i predstavnica CDT-a Milica Kovačević.

U okviru istog projekta, održana je i dvodnevna obuka za službenike Skupštine uz učešće predstavnika Donjeg doma Ujedinjenog Kraljevstva, Davida Hirsta. Hirst je sa crnogorskim kolegama podijelio iskustva iz rada u parlamentarnoj biblioteci britanskog parlamenta sa posebnim osvrtom na izradu parlamentarnih istraživanja.