Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 10. maj 2013. 13:57

Susret Davidović-Papaioanu

Generalni sekretari Skupštine Crne Gore i Parlamenta Republike Grčke ukazali na značaj stručnog osposobljavanja administracije parlamenta.

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović primio je danas Atanasiosa Papaioanua, generalnog sekretara Parlamenta Republike Grčke sa saradnicima. Davidović je sagovornike upoznao sa načinom rada, sastavom, unutrašnjom organizacijom Skupštine Crne Gore, nadležnostima kolegijuma i radnih tijela, s posebnim osvrtom na nova radna tijela obrazovana posednjim izmjenama Poslovnika Skupštine. Informisao je sagovornika o napretku u procesu evropskih integracija Crne Gore sa posebnim akcentom na ulogu Skupštine Crne Gore u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. U tom kontekstu, ukazao je na specifičan pristup Skupštine Crne Gore procesu evropskih integracija i njenoj sve značajnijoj ulozi što korespondira sa Lisabonskim ugovorom, ali i novim pristupom Evropske komisije. Sagovornika je upoznao i sa proširenim nadležnostima matičnih odbora ocjeni usklađivanja zakonodavstva, kao i sa ulogom Odbora za evropske integracije u praćenju pregovora.

Tokom sastanka, generalni sekretari su uporedili zakonodavnu praksu dva parlamenta, sa posebim akcentom na skraćeni postupak donošenja zakona. Takođe su razmijenili mišljenja o budžetskim pitanjima vezanim za parlament, naročito u odnosu na prioritete u uslovima ekonomske krize.

Posebno je bilo riječi o novinama koje su u proteklom periodu uvedene u Skupštini Crne Gore u cilju jačanja administrativnih kapaciteta, stručnog usavršavanja službenika i unapređenja rada Službe Skupštine, ali i daljeg jačanja njene nadzorne uloge kroz uspostavljanje prakse redovnog praćenja primjene zakona, kao i razmatranja realizacije zaključaka Skupštine i njenih radnih tijela.

Sagovornici su ukazali na značaj stručnog osposobljavanja administracije parlamenta, dok je Papaioanu istakao važnost specifičnog usavršavanja u oblasti prava Evropske unije posebno kroz neposredan uvid u procedure i prakse EU institucija. U tom smislu ocijenio je kao veoma dobar pristup da predstavnici stručne službe Skupštine Crne Gore učestvuju u procesu skrininga i drugim aktivnostima u cilju sticanja znanja koja im omogućavaju kvalitetniju podršku poslanicima u njihovom budućem radu.

Generalni sekretar grčkog Parlamenta danas je posjetio i demokratske radionice Skupštine Crne Gore, gdje je imao priliku da razgovara sa učenicima OŠ ,,Bajo Pivljanin' iz Plužina. Papaioanu je saopštio da je impresioniran ovim projektom posebno sa aspekta jedinstvenog pristupa i benifita koji se implementacijom ostvaruju za najmlađe generacije u društvu.