Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 772
ponedjeljak, 11. februar 2013. 10:21

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović na sastanku generalnih sekretara parlamenata EU

Današnji sastanak generalnih sekretara predstavlja pripremu za Konferenciju predśednika parlamenata zemalja Evropske unije.

Glavna tema sastanka generalnih sekretara, koji se ove godine održava na Kipru, zemlji koja je predśedavala Evropskom unijom u drugoj polovini 2012. godine, bio je napredak u radu na implementaciji zaključaka prethodne Konferencije predśednika parlamenata, održane u Varšavi u aprilu prošle godine, kao i „Implikacije Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju Ekonomskom i monetarnom unijom na parlamente zemalja Evropske unije“. Cilj ovog ugovora je da se obezbijede stabilnost Eurozone i jačanje ekonomskog upravljanja u Uniji, dok je članom 13 Ugovora posebno naglašeno da saradnja među parlamentima zemalja Evropske unije i Evropskog parlamenta treba da ima važnu ulogu u procesu ekonomske saradnje i upravljanja u Uniji, dok sam model ostvarivanja ove uloge parlamenta treba da se dogovori do kraja tekuće godine.

U tom smislu, današnji sastanak generalnih sekretara predstavlja pripremu za Konferenciju predśednika parlamenata zemalja Evropske unije, zakazanu za 22. i 23. april ove godine, takođe u Nikoziji. Dnevni red Konferencije predśednika parlamenata EU, koji je danas prezentiran, obuhvatiće i sesiju o „Ulozi parlamenata zemalja EU u jačanju demokratije i ljudskih prava, posebno u području Mediterana“, kao i sesiju na temu „Socijalna kohezija u vrijeme štednje – šta nacionalni parlamenti mogu da učine“. Tokom sastanka naglasak je stavljen na potrebu da predśedavajuća zemlja pripremi adekvatni materijal i što obuhvatniji predlog, nakon što su se čuli stavovi učesnika konferencije, kako bi se stvorili uslovi da se na sastanku predśednika parlamenata mogu donijeti neophodne odluke prihvatljive svim članicama EU.

Konferencija predśednika parlamenata, koju čine predśednici nacionalnih parlamenata zemalja članica EU, predsjednici parlamenata zemalja kandidata za članstvo i predśednik Evropskog parlamenta, ima za cilj promociju uloge parlamenata i nadgledanje koordinacije interparlamentarnih aktivnosti. Konferencija predstavlja forum za razmjenu mišljenja, informacija i iskustva među predśednicima parlamenata, o temama koje se tiču uloge i organizacije parlamentarnih funkcija, promocije istraživačkih aktivnosti i zajedničkog djelovanja.

Generalni sekretari su danas, takođe, razmotrili i usvojili godišnji izvještaj o radu Interparlamentarne razmjene informacija (IPEX), kao osnovne platforme za interparlamentarnu razmjenu informacija koje se odnose na Evropsku uniju. Ponovljena je opredijeljenost generalnih sekretara u pogledu daljeg razvoja IPEX-a, kao pouzdanog sredstva za razmjenu informacija i dokumenata vezano za EU.

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore imao je i niz bilateralnih razgovora sa kolegama iz parlamenata zemalja EU tokom kojih je upoznao sagovornike sa napretkom koji je Skupština Crne Gore ostvarila u proteklom periodu, dok su razmijenjena mišljenja o mogućnostima za unapređenje bilaterlane saradnje u cilju razmjene najboljih praksi.