Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 09. oktobar 2013. 08:50

Učešće potpredśednika Branka Radulovića na Šestoj konferenciji predśednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana - druga sesija

Tema - Pitanje bezbjednosne politike zemalja Zapadnog Balkana

Šesta konferencija predśednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana u Budimpešti, na kojoj je prisustvovao potpredśednik Skupštine Crne Gore prof. dr Branko Radulović, se tokom druge sesije bavila pitanjem bezbjednosne politike zemalja Zapadnog Balkana.

Bezbjednosna politika zemalja Zapadnog Balkana je izazvala posebnu pažnju svih prisutnih, pri čemu je opšte mišljenje da je postignut određeni rezultat u bezbjednosnoj politici i da je saradnja na ovom polju intenzivirana u odnosu na period prethodne konferencije, ali ne u dovoljnoj mjeri da bi obezbjedila potreban nivo stabilnosti, kao preduslov ukupnog razvoja cijelog regiona.

Potpredśednik Radulović je istakao da bezbjednost Zapadnog Balkana prolazi tranziciju iz jedne relativno dobro definisane bezbjednosne strukture u drugu, koja još uvijek nije dovoljno jasna. On je rekao da je internacionalni konsenzus o političkoj i bezbjednosnoj strukturi Balkana  u određenoj mjeri doveden u pitanje, te da stare snage gube svoj uticaj, a izgleda i interes - dok nove snage dobijaju sve važniju ulogu. Primjera za to, prema njegovim riječima -  mnogo je.

Takođe je istakao, da sa druge strane postoje brojne forme i inicijative oko regionalne saradnje, bilo da su u pitanju sastanci ministara unutrašnjih poslova, forumi na kojima učestvuju eksperti iz ove oblasti ili već tradicionalne debate bezbjednosnih službi regiona sa bezbjednosnim službama institucija EU i NATO-a.

Takve regionalne inicijative treba podići na veći institucionalni nivo, dati im političku podršku, kako bi one postigle potrebne efekte u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala, preduzimanju zajedničkih mjera u prevenciji i borbi protiv svakog oblika terorizma, kao i u spriječavanju posljedica prirodnih nepogoda i klimatskih promjena. Ovakav predlog potpredśednika Radulovića je podržan od svih učesnika konferencije.

Posebno je naglasio da pod okriljem Evropske komisije, treba napraviti strategiju izgradnje bezbjednosne strukture Balkana, kao i strategiju razvoja energetike Balkana i strategiju razvoja infrastrukture Balkana.

Kada je u pitanju Crna Gora, tokom ove sesije, potpredśednik Radulović je istakao da je Crna Gora sačuvala i unaprijedila multietnički sklad, da u procesu pregovora sa EU predstoji otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se bave pravosuđem i temeljnim pravima, odnosno pravdom, slobodom i bezbjednošću, gdje će se pokazati u punom smislu politička spremnost i institucionalni kapaciteti Crne Gore u ostvarivanju ovih temeljnih prava.

Na kraju konferencije je zaključeno da Mađarska, kao domaćin, zajedno sa Evropskom komisijom dalje realizuje i institucionalizuje dogovor koji je postignut.

Tokom konferencije potpredśednik Radulović je održao brojne bilateralne sastanke i to sa predśednikom Skupštine Mađarske, Laslom Kaverom, predśednikom Hrvatskog sabora, Josipom Lekom, predśednikom Narodne skupštine Srbije, Nebojšom Stefanovićem, predśednikom Skupštine Makedonije, Trajkom Veljanoskim, predśednikom Skupštine Albanije, Ilir Metom i predśednikom Skupštine Bosne i Hercegovine, Ognjenom Tadićem.

Tokom svih ovih sastanaka dogovoren je niz aktivnosti kada su u pitanju saradnja parlamenata, ali i zajedničke inicijative i projekti, kako bi međusobna saradnja bila intenzivnija i efikasnija u korist i Crne Gore i naših suśeda.