Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 10. april 2014. 11:02

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić i poslanik Borislav Banović u posjeti njemačkom Bundestagu i vladinim institucijama

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, poslanik u Skupštini  Borislav Banović i Generalni  direktor za NATO u Ministarstvu vanjskih poslova  Dragana Radulović,  u okviru  studijske posjete za stručnjake iz oblasti bezbjednosti,  u Berlinu,   imali su  više susreta sa predstavnicima njemačkih državnih institucija i Bundestaga.

U Ministarstvu odbrane Njemačke, oni su razgovarali sa admiralom Torstenom Kelerom i razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u regionu Balkana, ulozi NATO-a, kao i o mogućim  posljedicama krize u Ukrajini u odnosima sa Rusijom. Crnogorska delegacija je iskazala zahvalnost za  pomoć njemačkog Ministarstva odbrane u obrazovanju i usavršavanju pripadnika vojske Crne Gore, te za podršku u zajedničkoj  ISAF misiji u Avganistanu.

U Saveznoj akademiji za bezbjednosnu politiku, delegacija iz Crne Gore upoznala se sa radom ove institucije, kao i politikom njemačke Vlade prema pitanjima zajedničke evropske odbrane i bezbjednosti.

U razgovoru sa Kristofom Israngom, šefom referata za Balkan u uredu  njemačke kancelarke Angele Merkel, razmijenjena su mišljenja o napretku  Crne Gore, u pravcu evropskih i NATO integracija.  Israng je istakao da Njemačka želi i dalje voditi aktivnu politiku prema  državama regiona Balkana i da njihova Vlada podržava učlanjenje Crne Gore u EU i NATO. Mustafić i Banović su zahvalili na podršci Njemačke reformskim  procesima  u Crnoj Gori, kao i njenom partnerskom odnosu koji jača stabilnost i demokratizaciju društva.

U Ministarstvu  vanjskih poslova crnogorsku Delegaciju primio je Hans Ulrih Sudbek zadužen za Zapadni Balkan, koji je istakao da je Crna Gora veoma brzo napredovala u integracijama, pokazala efikasnost u donošenju odluka, ali da je veoma bitno da se prati implementacija zakona, posebno u borbi protiv kriminala i korupcije.

Mustafić i Banović, imali su odvojene susrete  sa poslanicima Bundestaga: Roderikom Kishveterom,  Torstenom Frajem  i Johanom Vadefulom, kao i sa Hansom Joakimom Falenskim  spoljnopolitičkim savjetnikom vladajuće CDU. Razmijenjena su mišljenja o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u regionu, posebno u kontekstu ukrajinske krize. Razgovarano je i o aktivnostima u oblasti donošenja seta izbornog zakonodavstva i pozdravljen je napredak koji je je Skupština Crne Gore ostvarila na tom polju. Poslanici Bundestaga su iskazali  posebno interesovanje za reforme u društvu, snaženje institucija pravne države, ukazali na potrebu jačanja medijskih sloboda i smanjenje političkog pritiska na medije, kao i za jačanja samoregulacije i odgovornosti u medijima.

Potpredsjednik Mustafić i poslanik Banović su ukazali na važnost podrške Bundestaga demokratizaciji i snaženju kapacita  institucija u Crnoj Gori i na posvećenost  reformama i ubrzanju procesa pridruživanja EU i NATO. Istakli su da je važno da se ojačaju institucije pravne države, štite novinarske slobode, jača profesionalizam u medijima i stvara ambijent pune pravne sigurnosti, te da se preduzimaju odlučnije mjere u borbi protiv kriminala i korupucije. Mustafić i Banović su iskazali i očekivanja da će Crna Gora  biti podržana u ubrzanju evropskih integracija i nastojanjima za dobijanje poziva za članstvo u NATO alijansi.

U okviru posjete Berlinu, potpredsjednika Mustafića i poslanika Banovića primili su i Frank Pris i Patrik Keler, koordinatori  za bezbjednosnu i spoljnu politiku u Fondaciji Konrad Adenauer, koja je organizovala posjetu  institucijama njemačke Vlade i Bundestagu,  u cilju upoznavanja  njemačke politike u oblasti medjunarodnih odnosa i bezbjednosti.