Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 03. oktobar 2014. 15:26

U Budimpešti održana „Druga konferencija parlamentaraca regiona Dunava“

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić učestvovao je na „Drugoj konferenciji parlamenataraca regiona Dunava“, održanoj u Budimpešti 2. i 3. oktobra.

Konferencija se bavila ulogom parlamenata u okviru strategije EU za region Dunava, mehanizmima za saradnju vlada i parlamenata u sklopu ove strategije kao i budućim aktivnostima konferencije parlamentaraca regiona Dunava.

Na konferenciji koju je otvorio Laslo Kever (László Kövér) predsjednik Narodne skupštine Republike Mađarske usvojena je Zajednička izjava, u kojoj su navedene glavne smjernice i preporuke za buduće aktivnosti nacionalnih parlamenata i konferencije parlamentaraca regiona Dunava. U zajedničkoj izjavi istaknuto je da redovna razmjena informacija između parlamenata dunavskog regiona neophodna i da u tom smislu postoji neiskorišćen potencijal koji može doprinijeti uspjehu ove inicijative.

Takođe, naglašena je potreba za uspostavljanjem nacionalne kontakt tačke i parlamentarnog koordinatora koji će doprinijeti boljoj informisanosti poslanika o svim aktivnostima koje se odnose na ovu inicijativu i sam dunavski region.

Govoreći o budućoj saradnji zemlja učesnica konferencije potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić je kazao da je Crna Gora prepoznata kao faktor kohezije, stabilnosti i saradnje u regionu, te da iskazuje snažnu posvećenost i ovoj kao i drugim regionalnim incijativama, i sa nivoa parlamenta, kao i kroz incijative koje idu sa vladinog nivoa.

„Smatramo da su ciljevi ove incijative kompatibilni  sa opredjeljenjem i državnom politikom Crne Gore usmjerenoj  ka evropskim i NATO integracijama, jer to znači snažanje regionalne povezanosti, saradnje, dobrosusjedskih odnosa, i integrisanja regiona kroz projekte infrastrukture, saobraćaja, transporta, zaštite životne sredine i održivog razvoja“ - naglasio  je Mustafić. On je takođe naglasio da je neophodno unaprijediti postojeće mehanizme saradnje između država učesnica, sa posebnim naglaskom na unapređenje saradnje na parlamentarnom nivou. „Parlamentarna dimenzija, svakako je veoma važna veza, koja pored političke podrške može u isto vrijeme značajno približiti građanima značaj ove inicijative“, zaključio je Mustafić.

Na kraju konferencije potpisana je Zajednička izjava i dogovoreno da sledeća, „Treća konferencija parlamentaraca regiona Dunava“ bude održana tokom 2015. godine u Republici Srbiji.

Na ovogodišnjoj konferenciji, pored potpredsjednika Mustafića i domaćina konferencije  Lasla Kevera,  učestvovali su i predsjednici i potpredsjednici parlamenata: Republike Austrije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Češke Republike, Republike Rumunije, Republike Srbije i Republike Slovenije, poslanici Evropskog parlamenta, predstavnici Vlade Republike Mađarske kao i brojni poslanici iz zemalja dunavskog regiona.

Konferenciji je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Republici Mađarskoj, Nj.E. Mirsad Bibović.