Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 13. februar 2015. 14:40

Potpredsjednik Mustafić posjetio udruženja iseljenika iz Crne Gore u Istanbulu

Iseljenici most saradnje između Crne Gore i Republike Turske

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, tokom svog boravka u Istanbulu povodom učešća na sastanku Opšteg odbora za pravdu, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju „SEECP“, iskoristio je priliku da se sastane sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore, „Jugoslavija – Crna Gora“ i udruženja „Bosna – Sandžak“.

Tokom sastanaka održanih u prostorijama ova dva udruženja razgovarano je o aktuelnim pitanjima vezanim za status iseljenika i iseljeničkih udruženja u Republici Turskoj, a u svijetlu Predloga zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima. Izraženo je očekivanje da će se usvajanjem ovog zakona postaviti temelji buduće kvalitetnije saradnje države Crne Gore i iseljenika iz Crne Gore, kako u Republici Turskoj tako i u drugim zemljama u kojima žive i rade naši iseljenici.  

Potpredsjednik Mustafić je istakao, da se iseljenicima smatraju svi državljani Crne Gore i sva ona lica porijeklom iz Crne Gore koja žive u inostranstvu, sa ili bez crnogorskog državljanstva, koja Crnu Goru doživljavaju kao svoju matičnu državu ili zemlju porijekla, koja se identifikuju sa Crnom Gorom u državnom, nacionalnom, kulturološkom i civilizacijskom smislu, baštine Crnu Goru kao demokratsku, nezavisnu, suverenu, građansku, multietničku i multikulturalnu državu. Takođe, potpredsjednik Mustafić izrazio je posvećenost države Crne Gore saradnji sa iseljenicima, koji predstavljaju posebno bogatstvo države, a kojih po procjenama državnih organa Republike Turske, samo u toj zemlji ima oko 250 hiljada.

Pozdravljajući organizovanost udruženja iseljenika, potpredsjednik Mustafić je kazao da su iseljenici najbolji ambasadori Crne Gore i most saradnje Crne Gore sa Republikom Turskom.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju kontakti državnih organa Crne Gore, državnih organa Republike Turske i udruženja iseljenika, sa ciljem postizanja što kvalitetnije pozicije za funkcionisanje i sprovođenje aktivnosti.

Potpredsjednik Mustafić je takođe iskazao otvorenost Skupštine Crne Gore i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, za sve inicijative, predloge i sugestije koje bi doprinijele poboljšanju položaja iseljenika, saradnje sa državom, a u svijetlu Predloga zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, koji će se ubrzo naći u na dnevnom redu odbora i plenuma.

Sastancima sa iseljenicima u Istanbulu prisustvovao je i Nj.E. ambasador Crne Gore u Republici Turskoj, Branko Milić.