Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 19. maj 2015. 15:02

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić učestvovao na Trećem svjetskom forumu o interkulturalnom dijalogu

„Obrazovanje, značajan mehanizam u borbi protiv terorizma, ekstremizma i fundamentalizma“

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, učestvovao je na Trećem svjetskom forumu o interkulturalnom dijalogu, koji je 18. i 19. maja, održan u Bakuu.
Ovogodišnji Forum, otvorio je predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev (Ilham Aliyev) i tom prilikom naglasio značaj obrazovanja kao mehanizma u globalnoj borbi protiv terorizma, ekstremizma i fundamentalizma. On je takođe istakao napore Republike Azerbejdžan na jačanju evropske energetske sigurnosti i regionalne saradnje.
Potpredsjednik Mustafić, bio je jedan od uvodničara na Plenarnoj sesiji posvećenoj temi: „Dijalog kao mehanizam izgradnje globalnog povjerenja“. Tom prilikom, Mustafić je ukazao da svijet svjedoči novim konfliktnim žarištima, sukobima kojima se ne nazire kraj, koji ukazuju da je potrebna nova energija koju stvaraju i emituju ovakvi skupovi.
- Potrebno je pokazati da svijet u kome živimo ima i snage i ljude koji su čvrsti u promovisanju dijaloga i istrajni u izgradnji mostova među različitostima, te punog razumijevanja i poštovanja drugačijih civilizacijskih osobenosti, kazao je Mustafić.

On je takođe naglasio, da je uloga pojedinaca u zajednici veoma važna, pogotovo ako je riječ o društvima gdje se uvažava riječ istaknutih ljudi, koji nose snagu autoriteta u svojim lokalnih sredinama.
- Bilo da je riječ o nosiocima vlasti, institucijama, nevladinom sektoru, uvijek je riječ o subjektima u kojima su pojedinci koji mogu okretati procese u određenom smjeru. Zato je i njihova uloga važna, u snazi odluka, u porukama koje šire i ohrabrivanju drugih da budu učesnici pozitivnih procesa, dodao je Mustafić.
Mustafić je naglasio da je Crna Gora jedina od sedam država nastalih iz bivše Jugoslavije, koja nije imala ozbiljnijih sukoba na svojoj teritoriji i koja je bila malo ostrvo stabilnosti, dok je oko nje bijesnio rat i razaranja.
- Crna Gora je uspjela izaći iz toga, bez ozbiljnih posljedica, i biti vjesnik suživota i razumijevanja, te integracija na koje se navikava prostor Balkana. Uprkos tenzijama i incidentima kojih je bilo, njene različitosti opstale su na svojim vjekovnim prostorima, zaključio je Mustafić.
Ovogodišnji Forum održava se u organizaciji Ministarstva kulture i turizma Vlade Republike Azerbejdžan, i u saradnji sa Organizacijom za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija - „UNESCO“, UN Alijansom civilizacija, UN Svjetskom turističkom organizacijom, Savjetom Evrope i organizacijom „ISESCO“.
Tokom boravka u Azerbejdžanu, potpredsjednik Mustafić održao je i bilateralni sastanak sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Azerbejdžan Valehom Alasgarovim i predsjednikom interparlamentarne grupe prijateljstva sa Skupštinom Crne Gore Igbalom Mamadovom.
Tom prilikom naglašeni su izuzetno dobri odnosi dvije države, koji su prije svega vidljivi na ekonomskom planu. Istaknuto je da ekonomsku saradnju, prati i saradnja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Takođe, pozdravljeno je i formiranje mješovitog komiteta, koji će konkretnije raditi na unapređenju saradnje, te je u tom smislu naglašena potreba za donošenjem bilateralnih sporazuma koji će olakšati ekonomsku saradnju i osigurati povećanje broja zdravih investicija.
Ukazano je i na potrebu intenziviranja parlamentarne saradnje, kroz grupe prijateljstva, parlamentarne odbore, kao i razmjenu iskustava između dva parlamenta.

Pored potpredsjednika Mustafića i velikog broja visokih zvaničnika, iz država širom svijeta, kao i međunarodnih organizacija, učešće na ovogodišnjem Forumu uzeli su i - ministarka nauke u Vladi Crne Gore prof dr. Sanja Vlahović, nerezidentni ambasador Crne Gore za Republiku Azerbejdžan Nj.E. Branko Milić, predstavnici Ministarstva kulture i Univerziteta Crne Gore.