Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 06. jun 2015. 16:22

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić boravio je u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji, gdje se susreo sa čelnicima slovenačkog Parlamenta i predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore koji žive u Sloveniji.

Potpredsjednik Mustafić održao je sastanke sa predsjednikom Gornjeg doma Parlamenta Slovenije (Državni svet) – Mitja Bervarom, potpredsjednikom Donjeg doma (Državni zbor) Primož Hajncom, predsjednicima i članovima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za odbranu Državnog zbora Slovenije i šefom međuparlamentarne grupe prijateljstva za saradnju sa Skupštinom Crne Gore u Parlamentu Slovenije Urošem Priklom.

Zajednički zaključak nakon održanih sastanaka u Parlamentu Slovenije je da su odnosi između dvije zemalja vrlo dobri i prijateljski, što je vidljivo na svim nivoima odnosa.

Potpredsjednik Mustafić je tokom sastanka sa predsjednikom Bervarom izrazio zahvalnost, za podršku koju Slovenija pruža u integracijama Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture i naglasio poseban značaj koji Slovenija ima, kao pozitivan primjer napretka i prosperiteta zemlje u regionu.

Predsjednik Bervar je ističući značaj integracije Zapadnog Balkana u EU, posebno naglasio važnost učlanjena Crne Gore u NATO, konstatujući da je napravljen veliki napredak na planu integracije u evroatlantske strukture.

Tokom sastanka sa potpredsjednikom Hajncom, Mustafić je ukratko predstavio aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori i izrazio očekivanje da će uskoro Crna Gora dobiti poziv za punopravno članstvo u NATO.

-Ulazak u NATO nije samo cilj sam po sebi, već on znači stabilnost u čitavom regionu što je takođe od velike važnosti za ekonomski razvoj regiona u cjelini, kazao je Mustafić.

Crna Gora i Slovenija imaju dobru saradnju na ekonomskom polju,mada postoji i prostor za dodatno unapređenje- istakao je potpredsjednik Mustafić i izrazio očekivanje da će Slovenija u budućnosti ponuditi Crnoj Gori stručnu pomoć i svoje iskustvo stečeno od ulaska u Evropsku uniju. Potpredsjednici Hajnc i Mustafić izrazili su uvjerenje da će odnosi na svim nivoima dodatno ojačati a da će poseban doprinos tome i dalje davati zajednice iseljenika kao najbolji most saradnje između dvije države.

Tokom zajedničkog sastanka sa Odborima za međunarodnu politiku i Odbora za odbranu, predvođenih predsjednicima Jozefom Horvatom i Peterom Vilfanom, razgovarano je o mogućnostima unapređenja međuparlamentarne saradnje, posebno na nivou odbora i u okviru grupa prijateljstva u oba parlamenta. Takođe, tema sastanka bila su aktuelna politička i ekonomska pitanja u Crnoj Gori i Sloveniji, sa naglaskom na NATO integracije, gdje je posebno istaknuta uloga parlamentarne diplomatije. Sastanku je prisustvovao i Uroš Prikl, predsjednik interparlamentarne grupe prijateljestva za saradnju sa Skupštinom Crne Gore, koji je naglasio da bi grupe poseban fokus trebale staviti na saradnju sa iseljeničkim udruženjima u Crnoj Gori i Sloveniji.

Tokom boravka u Sloveniji, potpredsjednik Mustafić održao je sastanke i sa predstavnicima aktivnih udruženja i zajednica iseljenika iz Crne Gore. Mustafić se sastao sa Šemsom Đeševićem, predsjednikom „Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana – Izvor“, Čedom Đukanovićem, predsjednikom „Crnogorsko kulturno, prosvjetnog i sportskog društva – Morača“, Veselinom Lakićem, predsjednikom „Saveza Crnogorskih društava Slovenije“ kao i Velimirom Bijelićem iz „Crnogorskog društva Duklja – Ljubljana“.

Na sastancima je izraženo zadovoljstvo održanim susretima i prilikom za razmjenu mišljenja povodom aktuelnih pitanja koja su od posebnog značaja za iseljeništvo iz Crne Gore. Potpredsjednik Mustafić je nakon razgovora sa predstavnicima iseljenika konstatovao da se radi o veoma dobro organizovanim iseljeničkim zajednicama i istakao kao veoma važno raditi na umrežavanju i daljem zajedničkom djelovanju svih aktivnih iseljeničkih udruženja i u perspektivi stvaranju jedne asocijacije, koja bi zastupala interese svih iseljeničkih organizacija  iz Crne Gore, koje postoje u Sloveniji.

Predstavnici iseljenika su iskoristili priliku i da iznesu svoje sugestije i predloge u svijetlu donošenja Zakona i Vladine strategije o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom.

Tokom boravka u Sloveniji, potpredsjednik Mustafić je posjetio  Ambasadu Crne Gore u Ljubljani kao i Počasni Konzulat Crne Gore u Kranju i imao susrete sa novoimenovanim ambasadorom Nj.E. dr Miomirom Mugošom kao i počasnim konzulom Voijslavom Kovačem.