Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 10. jun 2015. 15:40

Sastanak potpredsjednika Mustafića sa koizvjestiocima Odbora za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić sastao se sa delagacijom koizvjestilaca Odbora za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope predvođenu sa Gaye Doganoglu i Henrik Brade Johansen, koji u Crnoj Gori borave u okviru monitoring posjete i u cilju procjene situacije lokalne demokratije.

Tema sastanka bila je usmjerena na glavne evropske standarde u oblasti lokalne demokratije, na Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi koja je ratifikovana od strane Crne Gore 2008. godine i procjenu stanja lokalne demokratije u Crnoj Gori u cilju pripreme Izvještaja o stanju lokalne demokratije u zemljama članicama Savjeta Evrope.
- Skupština Crne Gore je napravila značajne korake u izgradnji zakonskog okvira, ali postoji prostor za dodatno unaprjeđenje postojećih rješenja i donošenja novih zakona, u cilju uspješnijeg rada i boljeg funkcionisanja lokalnih uprava, poručio je Mustafić.
Tema razgovora bila je i trenutna situacija u lokalnim upravama i ukupno stanje lokalne demokratije u Crnoj Gori.
Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić je posebno potencirao važnost unaprjeđenja kadrovskog planiranja u lokalnim samoupravama, planiranja i standardizacije politika zarada u javnom sektoru u skladu sa fiskalnim kapacitetima ekonomije, unaprjeđenja efikasnosti, produktivnosti i poboljšanja kvaliteta usluga koje će biti od koristi prevashodno građanima, te smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru.

Mustafić je takođe ukazao na objektivne probleme koji prate proces sprovođenja reformi.

- U pojedinim opštinama, posebno onima na sjeveru države postoje problemi koji su uzrokovani zaostajanjem u regionalnom razvoju, višedecenijskim malim ulaganjima u infrastrukturu, kao i urušavanjem nekadašnjih privrednih kapaciteta u tom regionu. Takođe, neadekvatni kadrovski kapaciteti, nepostojanje dovoljno znanja, vještina i iskustva u preuzimanju složenih poslova, posebno kada su u pitanju projekti za privlačenje sredstava iz evropskih fondova, kao i ekonosmka kriza, komplikuju stanje i usporava procese reformi koje su neophodne, kazao je Mustafić.
Mustafić je iskazao i podršku zakonskim rješenjima koja jačaju nadležnosti lokalnih uprava, i prenošenje nadležnosti sa državnog na lokalni nivo.