Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 14. februar 2016. 16:27

Mustafić u Čikagu sa iseljenicima

Ulazak u NATO – podsticaj vladavini prava i sigurniji ambijent za investiranje

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, prilikom boravka u Čikagu, kazao je da iseljenici u SAD, kroz svoja udruženja, čuvaju zavičajne vrijednosti i kulturu, afirmišu državu Crnu Goru i jačaju odnose sa SAD.
Mustafić je prilikom susreta sa stotinak članova Udruženja kulturni centar " Rumija" u Čikagu, ukazao da je potrebno da država, kroz svoje institucije, posveti više pažnje svim iseljenicima. On je podsjetio na doprinos dijaspore u obnovi nezavisnosti, kao i na njenu pomoć kroz brojne donatorske aktivnosti i finansijsku pomoć porodicama i rodbini u zavičaju.
- Nije se dovoljno brinulo o dijaspori, bila je dugo zaboravljena, a mnogo više je ona davala Crnoj Gori, svom zavičaju, kada je god trebalo. Sada smo napravili dobra zakonska rješenja i stvorili mogućnosti da to bude dvosmjerno - država i njene institucije sa jedne, a iseljeničke organizacije preko svojih predstavnika u Savjetu, sa druge strane, kazao je Mustafic, navodeći da treba uvažavati potrebe iseljeničkih zajednica i njihove specifičnosti.
- Crna Gora je multietničko društvo, i briga o iseljenicima treba da se iskaže kroz napore za očuvanje njihovih različitih nacionalnih, jezičkih i vjerskih identiteta, bez asimilacije i uz poštovanje svih posebnosti, istakao je Mustafić.
Takođe, rekao je i da se moraju stvarati uslovi i ambijent, da uspješni privrednici iz dijaspore, koji žele, investiraju u svom zavičaju.
- Crna Gora je posvećena jačanju institucija, a ulazak u NATO i evropske integracije biće dodatni podsticaj vladavini prava i borbi protiv korupcije i kriminala; jačanju demokratskih procesa i stvaranju bezbjednosnog ambijenta, povoljnog za privredne aktivnosti, naglasio je Mustafić, zahvalivši se iseljenicima na doprinosu integracijama Crne Gore.
U ime Upravnog odbora Kulturnog centra „Rumija“, koje uglavnom okuplja iseljenike porijeklom iz Bara, obratio se Asim Ćubić, koji je podsjetio na značaj i potrebu češće direktne komunikacije sa predstavnicima institucija Crne Gore.
Tokom razgovora, Mustafić je odgovarao i na brojna pitanja iseljenika.