Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 20. april 2016. 10:22

Potpredśednik Simović primio delegaciju Republike Malte

Potpredśednik Skupštine Crne Gore mr Milutin Simović primio je danas delegaciju Republike Malte na čelu sa dr Jose A. Herrerom, parlamentarnim sekretarom za konkurentnost i ekonomski razvoj u Ministarstvu za ekonomiju, ulaganje i mali biznis.

Sastanak potpredśednika Simovića i dr Jose A. Herrerom protekao je u konstruktivnom razgovoru tokom kojeg je postignuta saglasnost o potrebi daljeg intenziviranja političke i saradnje na polju pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Potpredśednik Simović je istakao da su odnosi između Crne Gore i Republike Malte veoma dobri i prijateljski i da se u kontinuitetu unapređuju i nadograđuju kroz sadržajnu saradnju na svim poljima i intenzivan politički dijalog.

Potpredśednik je upoznao sagovornike da je u Skupštini Crne Gore formirana Grupa prijateljstva za saradnju sa Republikom Maltom, uz ocjenu da ova parlamentarna forma predstavlja jedan od bitnih temelja parlamentarne saradnje, ali i ukupnih odnosa dvije zemlje. On je posebno istakao značaj razmjene iskustava sa Republikom Maltom, kada je riječ o korišćenju sredstava iz pretpristupnih fondova (IPA), kao i iskustva ove zemlje koja se tiču jačanja u svijetlu zahtjevnih standarda Evropske unije, kao primjer kako mala država može da odgovori tim zahtjevima.

Potpredśednik je upoznao sagovornika da je široka uključenost crnogorskog društva jedna od osnovnih karakteristika evropske integracije Crne Gore, uz napomenu da pored Vlade koja je u tom procesu nosilac najvećeg dijela posla, značajnu ulogu ima i Skupština Crne Gore, kao i civilni sektor i akademska zajednica, uz zaključak da je, upravo ta inkluzivnost, bitan faktor uspjeha u tom procesu.

Dr Jose A Herrera je konstatovao da Crna Gora ima dobru dinamiku pristupanja Evropskoj uniji i da je Republika Malta spremna da prenese svoja iskustva, kako bi se proces pregovaranja kvalitetno nastavio, uz konstataciju da su bilateralni odnosi intenzivni i sadržajni.

Na kraju sastanka sagovornici su zaključili da dosadašnji odnosi dvije zemlje predstavljaju dobru osnovu za dalje unapređenje saradnje na svim nivoima.

Sastanku su prisustvovali šef Parlamentarnog sekretarijata za konkurentnost i ekonomski razvoj Adrian P. Sciberras, savjetnik Charlon Gouder, nerezidentni ambasador Republike Malte za Crnu Goru Jamie Cremona i počasni konzul Republike Malte u Crnoj Gori Tiziano Mousu.