Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 20. jun 2016. 14:48

Odgovor potpredsjednika Mustafića na dopis predsjednika CANU-a

Odgovor potpredsjednika Skupštine Crne Gore Sulja Mustafića na dopis akademika Miomira Đurovića - predsjednika CANU-a:

„Gospodine Đuroviću, 

Pažljivo sam pročitao Vaš dopis i nalazim za shodno da Vam odgovorim u vezi sa navodima koje ste mi uputili. 

Značajan dio naučne javnosti u Crnoj Gori je, argumentovano, u jezikoslovnoj ravni, iskazao veoma negativne ocjene prema izdanju Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika. Ako se tome dodaju činjenice, odnosno primjeri odrednica iz Rječnika, na čiji smo sadržaj više puta ukazali, a koji duboko vrijeđaju nacionalna i, posebno, vjerska osjećanja značajnog dijela građana Crne Gore, veoma me čudi da kažete  da su ti stavovi "bez jasnih argumenata".  

Takođe, znate da je Skupština, dom izabranih predstavnika naroda, gdje  se iznose, pored ostaloga, i problemi građana. Uvrede i ponižavajući sadržaji o Bošnjacima, Albancima i muslimanima, koji su, slučajan ili namjeran, proizvod "naučnog" projekta CANU, logično je, ne mogu proći bez odgovora njihovih političkih predstavnika. Dakle, poslanici su dužni govoriti o tome, u uvjerenju da će nadležne institucije reagovati i stati na put takvom odnosu prema značajnom dijelu građana Crne Gore. 

Ako se pozivate na civilizovani pristup, i XXI vijek,  pitam Vas da li je primjereno, u bilo kom vremenu, objaviti izdanje sa tako uvredljivim sadržajima? Zar su građani viševjerske i višenacionalne Crne Gore zaslužili da to dođe iz institucije koja bi trebala biti uzor i u naučnom i kulturološkom smislu? Zar Vas apeli naučne javnosti i više od stotinu javnih djelatnika svih vjera i nacija, ne upozoravaju da je CANU napravila ozbiljan naučni i civilizacijski promašaj? 

I, na kraju, zahvaljujem za Vaš poziv da posjetim Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti. To je moguće, ali tek nakon što se Vaša institucija izvini građanima Crne Gore, posebno nacionalnim Bošnjacima i Albancima, kao i svim pripadnicima islamske vjere, zbog tendencioznih, neistinitih pa i šovinističkih kvalifikacija njihove religije i kulturalno-nacionalne posebnosti. I, naravno, tek nakon sto se trajno povuče cijeli tiraž Rječnika iz javnoga prometa, kako ne bi ostao niti jedan primjerak sa obilježjima sramotnog i uvredljivog odnosa prema značajnom dijelu građana Crne Gore.

            S poštovanjem,

Suljo Mustafić“

odgovor potpredsjednika mustafica canu1