Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 11. septembar 2013. 16:55

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić boravi u zvaničnoj pośeti Finskoj

Predśednik Hejnaluma ukazao da je predśednik Krivokapić svojim dugogodišnjim angažmanom u OEBS-u zavrijedio da bude na čelu najveće parlamentarne skupštine na svijetu

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić boravi u zvaničnoj pośeti Finskoj na poziv predśednika Parlamenta Finske Eroa Hejnalume.

Predśednik Hejnaluma je čestitao predśedniku Krivokapiću izbor na funkciju predśednika Parlamentarne skupštine OEBS-a i ukazao da je predśednik Krivokapić svojim dugogodišnjim angažmanom u OEBS-u zavrijedio da bude na čelu najveće parlamentarne skupštine na svijetu.

Predśednik Krivokapić je, iznoseći prioritete njegovog predśedavanja Parlamentarnom skupštinom, posebno istakao Finsku, kao mjesto đe je praktično nastao OEBS, kao i da je u susret 40 godina od potpisivanja završnog Helsinškog akta potrebno imati jasnu viziju uloge OEBS-a u novim međunarodim okolnostima.

„Crna Gora je svojom politikom saradnje odigrala važnu ulogu u uspostavljanju stabilnosti i povjerenja među državama Zapadnog Balkana, rekao je Krivokapić“.

On je naglasio da sa vrijednostima građanskog i multikulturalnog društva koje moraju biti i evopske temeljne vrijednosti, želimo biti dio zajedničkog evropskog doma.

Krivokapić je svom sagovorniku prenio da crnogorski Parlament permanentno unaprjeđuje svoj ukupan rad i kapacitete i istakao da je usvajanje ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa širokim konsenzusom u Parlamentu, dokaz pune posvećnosti Crne Gore jačanju vladavine prava zbog čega uskoro očekuje otvaranje ključnih pregovaračkih poglavlja sa EU u ovoj oblasti.

Predśednik Hejnaluma je prenio iskustva vezano za ulogu finskog Parlamenta u pitanjima koja spadaju u nadležnost zajedničke EU politike i naglasio da je Parlament potpuno uključen u sve faze kreiranja tih politika.

Predśednici su se saglasili da će parlamentarna saradnja između dvije države biti dodatno intenzivirana u narednom periodu te da je neophodno produbljivati i ekonomsku saradnju.

Predśednik Krivokapić se sreo i sa šeficom Odbora za budućnost Paivi Liponen koji se u okviru Parlamenta bavi koncipiranjem strateških državnih politika u određenim oblastima.

Predśednik Krivokapić je u Parlamentu Finske o tekućim aktivnostima i dugoročnim planovima Paralamentarne skupštine OEBS-a razgovarao i sa šefom Delegacije finskog Parlamenta u PS OEBS-a Ikom Kanervom.

Predenik Krivokapić će śutra nastaviti pośetu Finskoj i imati susret sa predśednikom Finske Sauli Ninistom.