Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 23. septembar 2013. 17:49

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić boravi u zvaničnoj pośeti Rumuniji

Krivokapiću uručena Medalja rumunskog naroda, najvažnije priznanje rumunskog Parlamenta

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, boravi u zvaničnoj pośeti Rumuniji na poziv predśednika oba doma Rumunskog parlamenta Valerija Zgonee i Crina Antonescua.

Ovom prilikom Krivokapiću je uručena Medalja rumunskog naroda, najvažnije priznanje rumunskog Parlamenta, koje se dodjeljuje samo najvišim državnim zvaničnicima a ovo je prvi put da je ista dodijeljena jednom državniku sa Balkana.

U oblasti parlamentarne saradnje oba doma rumunskog Parlamenta istakla su svoju snažnu podršku programu predśedavanja OEBS-om u ključnom periodu njegove transformacije, kao i svoju podršku predśedniku Krivokapiću. Naglašena je i dobra saradnja koja postoji između dva parlamenta u sklopu regionalnih inicijativa čije članice su i Crna Gora i Rumunija sa posebnim akcentom na iznalaženje mogućnost jačeg parlamentarnog povezivanja balkanskog regiona u okviru OEBS-a ali i Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, inicijative čiji je trenutni predśedavajući upravo Rumunija.

Krivokapić je u sklopu svoje pośete imao susrete i sa predśednikom Rumunije Traianom Băsescuom i prvim potpredśednikom Vlade Rumunije zaduženim za odbranu Gabrielom Opreom.

Na sastancima je istaknuto da Rumunija snažno podržava euro-atlanske integracije Crne Gore a sagovornici su razmjenili i iskustava u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog krimiminala. Na sastanku sa predśednikom Zgoneom naročito je istaknuto novo zakonsko rješenje iz oblasti pravosuđa koje je Rumunija usvojila u saradnji sa Evropskom Unijom kojim se spriječavaju namjerne greške sudija u presudama sa ciljem da počinioci izbjegnu kažnjavanje.

Na istom fonu razgovarano je i o radu nedavno formirane parlamentarne i vladine komisije koje ispituju ogromnu štetu koju je Rumunija pretrpjela zbog toga što je u periodu od 11 godina izgrađeno samo 54 km autoputa za koje je utrošeno 1,2 milijarde eura dok je ugovorom bila predviđena izgradnja preko 400 km za ukupan iznos od 2 milijarde eura. Ta iskustva su posebno značajna za Crnu Goru u kojoj su upravo aktuelni pregovori za izgradnju autoputa. Rumunski zvaničnici su izrazili želju i da podstaknu investicione aktivnosti svojih kompanija u Crnoj Gori kroz zajedničku komisiju za ekonomsku saradnju koja bi trebala da se sastane u prvoj polovini naredne godine.