Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 01. novembar 2013. 12:36

Predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a Ranko Krivokapić boravio u Beču đe je govorio na sastanku Stalnog savjeta OEBS-a

Predśednik se susreo sa predśednikom Austrije Hajncom Fišerom i sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom

Predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a Ranko Krivokapić boravio je u Beču đe je govorio na sastanku Stalnog savjeta OEBS-a. Predśednik Krivokapić se tokom pośete susreo sa predśednikom Austrije Hajncom Fišerom i sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom.

U obraćanju Stalnom savjetu OEBS-a, koji čine diplomatski predstavnici država članica ove organizacije predśednik PS Krivokapić je istakao da posao izgradnje demokratije i zaštite ljudskih prava zahtijeva kontinuirane napore i da snaga OEBS-a počiva na dobrom institucionalnom okviru koji omogućava posvećeno bavljenje ovim pitanjima. On je podśetio da je OEBS jedina regionalna organizacija koja  obuhvata tako širok spektar država, od Vankuvera do Vladivostoka, te da su zato značajna i očekivanja od naše organizacije kada je riječ o suočavanju sa brojnim globalnim izazovima današnjice.

“Svijet se ubrzano mijenja, zato i naši zajednički odgovori na izazove moraju biti brži nego ikad”, rekao je Kirvokapić.

Predśednik PS Krivokapić je naveo da jedan od važnih izazova sa kojima se OEBS trenutno suočava  je pitanje njegovog budućeg pozicioniranja na globalnoj sceni, u susret 40 godina od potpisivanja završnog Helsinškog akta. On je naglasio da Helsinki 40 + proces treba da obezbijedi sveobuhvatan model revitalizacije vizije i uloge OEBS-a sa ciljem jačanje njegove efikasnosti i time označi novu epohu razvoja Organizacije. “Dalje osnaživanje pozicije Parlamentarne skupštine će značajno doprinijeti jačanju transparentnosti, legitimnosti i efikasnosti OEBS-a kao cjeline” rekao je Krivokapić.

“Vi stalni predstavnici koji zivite i radite  u prostoru (palata Hofburg) iz koga se 6 vjekova stabilno upravljalo velikim dijelom Evrope od Atlantskog okeana do Istoka, uvjeren sam da imate kapaciteta da ojačate ovu organizaciju kako bi u narednim decenijama još  snažnije ispunjavali životne interese građana u oblasti ljudskih prava, bezbjednosti i ekonomskog razvoja’’, zaključio je na kraju obraćanja Krivokapić.

Predśednik Krivokapić je u razgovoru sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom razgovarao o daljim koracima unaprijeđenja saradnje između Parlamenatrne skupštine i ostalih struktura unutar OEBS-a. Zajednički je zaključeno da PS, kao jedan od stubova organizacije, treba da bude još više uključena u kreiranje politike OEBS-a.

Predśednik Krivokapić je u Beču razgovarao sa predśednikom Austrije Hajncom Fišerom o bilateralnim odnosima Crne Gore i Austrije. Krivokapić je zahvalio predśedniku Fišeru na podršci koju je Austrija pružala Crnoj Gori na putu njenog demokratskog sazrijevanja. “Ta podrška nam je posebno važna i danas kada se Crna Gora nalazi u intenzivnom i zahtjevnom procesu evropskih integracija”. Predśednik Krivokapić je naglasio da su integracioni  procesi od ključnog državnog interesa budući da Crna Gora želi da postane demokratski zrelo, stabilno i društvo pune vladavine prava.

Predśednik Fišer i Krivokapić su razgovarali i o izazovima pred kojima se nalazi OEBS  u susret 40 godina od završnog Helsinškog akta.

Predśednik Fišer je, čestitajući  izbor Krivokapiću na funkciju predśednika PS OEBS-a, naveo da je u ovom važnom istorijskom trenutku za OEBS posebno značajno da neko iz „zemlje susreta civilizacija”  bude na čelu Organizacije.