Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 08. novembar 2013. 18:51

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić susreo se sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom

Predśednik Krivokapić i generalni sekretar SE Jagland nakon razgovora u Skupštini pośetili polaznike “Demokratskih radionica”

 

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić susreo se danas sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom.

Predśednik Krivokapić je sagovornika upoznao o značaju koji Skupština Crne Gore posvećuje ispunjavanju standarda Savjeta Evrope, ističući desetogodišnju uspješnu saradnju sa Venecijanskom komisijom, posebno prilikom pisanja Ustava i usvajanja izbornog zakona.

Predśednik Krivokapić je naveo da je crnogorska parlamentarna scena u stalnom procesu demokratskog sazrijevanja, čemu svjedoči i činjenica da među političkim partijama u crnogorskom Parlamentu postoji konsenzus oko nekih ključnih pitanja, kao što je proces evropskih integracija. On je kazao i da Skupština u kontinuitetu nastoji da jača svoje kapacitete, osnažuje svoju nadzornu ulogu kao i da povećava transparentnost u radu, što je sve prepoznato i u posljednjem Izvještaju o napretku Evropske komisije.

Jagland je ocijenio značajnim dostignute demokratske standarde izražavajući očekivanje da će kroz dalju podrsku SE oni biti dodatno unaprjeđivani.

Predśednik Krivokapić i generalni sekretar SE Jagland, nakon razgovora u Skupštini Crne Gore, pośetili su polaznike “Demokratskih radionica”, učenike šestog razreda OŠ “Štampar Makarije” iz Podgorice sa kojima su razgovarali o ulozi Skupštine Crne Gore u političkom sistemu Crne Gore, o ljudskim pravima i demokratiji.

Projekat „Demokratske radionice" organizuje se u okviru programa „Otvoreni parlament" Skupštine Crne Gore, sa ciljem da doprinese jačanju veza između parlamenta i mladih. Do sada je kroz radionice prošlo više od pet hiljada osnovaca iz 19 crnogorskih opština.