Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 13. novembar 2013. 16:57

Održana svečana śednica Skupštine Crne Gore

Povodom Dana parlamentarizma u Crnoj Gori i 200 godina od dana rođenja Petra II Petrovića Njegoša danas je na Cetinju održana svečana śednica Skupštine Crne Gore.

Predśednik Skupštine Ranko Krivokapić u beśedi održanoj tim povodom poručio je da je dugačka istorija raznih formi parlamentarne tradicije u Crnoj Gori stvarana odlučnošću djela Petra II Petrovića Njegoša, čijih 200 godina od rođenja s pijetetom i ponosom obilježavamo ove godine:

‘’Ne slučajno je Petar Prvi Sveti i najveći Petrović. Zauzeti njegovo mjesto – bila je teška zadaća. Njegoš je već u sedamnaestoj godini taj teret ponio. I stvorio djelo vječne vrijednosti. I Sveti Petar i Njegoš su Crnu Goru civilizacijski približili Evropi, koja počiva na jedinstvenom odnosu Rimskog prava, hrišćanskog nasljeđa i slobodne umjetnosti i misli i svih ostalih religija koji su pohodili njen prostor. Sveti Petar je Evropljanin bio kao zakonodavac i mislilac političkog i svetog’’, kazao je Krivokapić.

Krivokapićje kazao da današnja Crna Gora nije ona iz Njegoševog vremena, već građanska država, multikulturno društvo svih crnogorskih građana, u kojem su sve religije jednake, u kojem krst i luna kao dva strašna, supotstavljena simbola, stoje u slozi.

„No, takva, građanska, multikonfesionalna Crna Gora, ne bi bila moguća bez Njegoša, i onoga što nam je ostavio u nasljeđe“, zaključio je predśednik Krivokapić u svojoj beśedi.