Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 20. novembar 2013. 18:02

Predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS Ranko Krivokapić boravi u pośeti Sjedinjenim Američkim Državama

Prvog dana pośete predśednik Krivokapić sreo se sa senatorom Džonom Mekejnom, šefom američke delegacije pri Parlamentarnoj Skupštini NATO-a kongresmenom Majklom Tarnerom i šefom potkomiteta za evropske poslove američkog Senata, Kristoferom Marfijem.

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, boravi u pośeti Sjedinjenim Američkim Državama. Prvog dana pośete predśednik Krivokapić sreo se sa senatorom Džonom Mekejnom, šefom američke delegacije pri Parlamentarnoj Skupštini NATO-a kongresmenom Majklom Tarnerom i šefom potkomiteta za evropske poslove američkog Senata, Kristoferom Marfijem.

Na sastanku sa Mekejnom, koji je jedan od najuticajnijih američkih političara, istaknuta je snažna podrška ideji crnogorskog članstva u NATO-u. Mekejn je naglasio, da je Crna Gora već sad, dovoljno doprinijela širenju ideja Alijanse, kao i da  smatra, da je najveći dio obaveza na putu za članstvo ispunjen.

Kongresmen Majkl Tarner, šef američke delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a je na sastanku sa Krivokapićem istakao da prisustvo NATO-a u državi spriječava prijetnju demokratiji u svakoj zemlji. Sagovornici su se, ovom prilikom saglasili da je interes SAD-a da Crna Gora postane punopravni član NATO alijanse, kao i da je na tom putu ispunila veći dio kriterijuma.

Šef Potkomiteta američkog Senata za Evropu, Kristofer Marfi, prenio je američku posvećenost euroatlantskim aspiracijama Crne Gore i naglasio da je važno da Crna Gora ostane privržena evropskim i evroatlantskim integracijama kao i da će njeno članstvo, u sklopu politike otvorenih vrata, ostati jedan od prioriteta Komiteta za evropska pitanja u Senatu.

Predśednik Krivokapić učestvovao je i na panel diskusiji u američkom Kongresu, o povlačenju savezničkih trupa iz Avganistana 2014. godine, koja je organizovana povodom njegove pośete američkom Kongresu. Pet uglednih kongresmena, koji se bave budućnošću NATO-a, govorili su i o doprinosu Crne Gore ovoj misiji i istakli da je uloga Crne Gore, kao faktora stabilnosti u region, doprinijela kvalitetnoj politici u oblasti kontribucija misijama NATO-a.

Krivokapić se u funkciji predśednika Parlamentarne skupštine OEBS-a se sastao i sa članovima Helsinške komisije sa kojima je razgovarao o reformi OEBS-a u susret jubileja 40 godina od potpisivanja Helsinškog ugovora.