Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 21. novembar 2013. 09:41

Predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS Ranko Krivokapić boravi u pośeti Sjedinjenim Američkim Državama

Drugog dana pośete Krivokapić se susreo sa kongresmenima Eliotom Engelom, Dagom Lambornom i Majklom Mišoom

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, boravi u pośeti Sjedinjenim Američkim Državama. Drugog dana pośetepredśednik Krivokapić sreo se sa kongresmenima Eliotom Engelom, Dagom Lambornom i Majklom Mišoom.

Kongresmeni su u razgovoru sa Krivokapićem pokazali nedvosmislenu podršku za euroatlanske aspiracije Crne Gore i obećali da će uložiti dodatne napore sa ciljem da pomognu da se članstvom Crne Gore u NATO-u pokrije jedini dio Mediteranske obale koji nije pod zaštitom alijanse.

Krivokapić je, takođe, imao sastanak sa Karen Donfrid, specijalnom savjetnicom predśednika Baraka Obame za evropske poslove. Krivokapić i Donfrid razgovarali su o izazovima sa kojima se suočava Crna Gora na putu ka članstvu u NATO-u kao i o načinima na koje bi američka administracija mogla da omogući brže prevazilaženje prepreka na tom putu. Sagovornici su se složili da je Crna Gora postigla veliki napredak za samo 7 godina od obnove nezavisnosti kao i da je njena posvećenost motiv više za NATO saveznike da lobiraju u njeno ime.

U čast Krivokapićeve pośete Kongresu upriličena je i formalna inauguracija crnogorskog kokusa. Inauguracija kokusa u Kongresu SAD-a, svečani je čin koji simbolizuje novu notu prijateljstva između Crne Gore i SAD-a. Crnogorskom kokusu pristupili su brojni predstavnici zakonodavne vlasti SAD-a čime je, još jednom, manifestovana velika naklonost Crnoj Gori od strane izabranih predstavnika američke vlasti.

Kongresmen Dag Lamborn, koji je i koopreśedavajući kokusom, je ovim povodom rekao da je Crna Gora važan dio Evrope, a NATO ključna koalicija važnih država svijeta čiji Crna Gora treba da postane dio. Cilj postojanja kokusa je da postane mehanizam koji će dodatno produbiti odnose između dvije države ali i promovisati interese koji su zajednički i koji su brojni.  

Predśednik Krivokapić se zahvalio američkim kongresmenima, uz riječi da je hrabrost podržati malu državu velike istorije, Sjedinjene Američke Države baštine zajedničke vrijednosti kroz istoriju još od davne 1905. godine kada su SAD imale svog prvog ambasadora u Crnoj Gori. Krivokapić se osvrnuo i na euroatlanske aspiracije Crne Gore: „Mi smo budućnost NATO-a na Balkanu.“