Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 06. decembar 2013. 18:02

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić učestvuje na XX Ministarskom savjetu OEBS-a koji se održava u Kijevu

Krivokapić je u glavnom gradu Ukrajine imao press konferenciju, organizovanu od strane domaćina, na kojoj je odgovarao na više od trideset pitanja novinara u vezi sa aktuelnim političkim momentom u Kijevu ali i pozicijama Parlamentarne skupštine OEBS-a u vezi sa drugim temama.

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a je ovim povodom pohvalio Ukrajinsko predśedavanje OEBS-om sa akcentom na njenoj posvećenosti rješavanju zamrznutih i produženih konflikata u zoni OEBS-a kao i kontinuitet u rješavanju važnih pitanja u oblasti sve tri dimenzije OEBS-a koji će biti postignut kroz dobru koordinaciju Ukrajinskog predśedavanja sa predśedavanjima Švajcarske i Srbije.

Na pitanja vezana za aktuelne proteste u Kijevu Krivokapić je rekao: „Vjerujem da je parlamentarna demokratija osnov demokratije, posebno je važna u mladim demokratskim državama. Poruka Parlamentarne skupštine OEBS-a je da jak parlament znači jaču demokratiju i da je preduslov za rješavanje krize dijalog u sklopu institucija jer bez uspostavljanja povjerenja u institucije, i pored toga što one nekada nijesu funkcionalne niti savršene to je ulaganje u budućnost. Različiti su modeli kojima su različite države prevazilazile krizu ali svaki model do kojeg se dođe dijalogom je dobar model“.

Na pitanja koja su se odnosila na eventualno uključenje OEBS-a u rješavanje spora u Ukrajini Krivokapić je rekao: „Ako su vlast i opozicija saglasne da je potrebno da učestvujemo u njihovom dijalogu Parlamentarna skupština OEBS će se rado odazvati tom pozivu ali ja vjerujem da Ukrajina ima demokratski kapacitet da se sama izbori sa svojim internim problemima. Protesti su osnovno pravo građana ali demokratije nema bez institucija.““Sve međunarodne organizacije imaju isti cilj – da podrže demokratiju u Ukrajini a ne jednu ili drugu stranu. Pravosudne institucije imaju šansu da se dokažu u sprovođenju vladavine prava i da dobiju podršku javnosti, ukoliko pokažu da su nepristrasne i kvalifikovane da rade svoj posao.“ istakao je Krivokapić.

Krivokapić je danas, takođe, imao i bilateralne sastanke sa ministima vanjskih poslova Azerbejdžana Elmarom Mammadyarovim, Mongolije Luvsanvandan Boldom, Jermenije Eduardom Nalbandyanom i Gruzije Majom Panjikidze.