Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 16. januar 2014. 18:09

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić sastao se sa direktorima institucija OEBS-a u Beču

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, zajedno sa predśednikom Švajcarske konfederacije i predśedavajućim OEBS-a Didierom Burkhalterom, danas se u Beču sastao sa direktorima institucija OEBS-a.

Sastanku su prisustvovali: direktor ODHIR-a, Janez Lenarčić, OEBS-ov predstavnik za slobodu medija Dunja Mijatović i Visoki komesar za nacionalne manjine Astrid Thors.

Na sastanku je razgovarano o prioritetima i planovima švajcarskog predśedavanja, kao i modalitetima koordinacije različitih institucija OEBS-a. Takođe su predstavljeni i planovi rada ovih institucija.

U razgovoru je apostrofiran doprinos koji Parlamentarna skupština OEBS-a daje demokratizaciji država članica, posebno kroz specijalnu koordinaciju svih subjekata koji nadgledaju ukupne aspekte izbora, u sklopu kojih je dodatno unaprijeđena saradnja sa ODHIR-om.

Poseban akcenat stavljen je na medijske slobode i aktuelne slučajeve njihovog kršenja u državama članicama.

Prvi ljudi institucija OEBS-a su se saglasili da će 2014. godina biti još jedna godina izazova, u oblasti izbora koji se očekuju i koji će biti praćeni od strane ove dvije dimenzije kao i da će posebna pažnja biti posvećena Balkanu, za koji je tokom švajcarskog predśedavanja određen i specijalni predstavnik.

Krivokapić je danas u Beču, takođe, učestvovao u radu posebne śednice Stalnog savjeta OEBS-a, koji je bio posvećen prioritetima švajcarskog predśedavanja.