Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 13. februar 2014. 17:07

U Beču počelo XIII zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a

Predśednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić na otvaranju naglasio da su izazovi pred kojima se trenutno nalazi OEBS značajni, što pokazuje agenda zasijedanja i teme kojima će se parlamentarci baviti u naredna dva dana.

U Beču je u toku XIII zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a na kojem predstavnici 57 država članica razmatraju pitanja koja se odnose na oblasti demokratije, ljudskih prava i bezbjednosti.

Predśednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić je na otvaranju Zimskog zasijedanja PS OEBS naglasio da su izazovi pred kojima se trenutno nalazi OEBS značajni, što pokazuje i agenda zasijedanja i teme kojima će se parlamentarci baviti u naredna dva dana. “Naša organizacija mora pojačati  i intenztivirati napore na promociji njenih fundamentalnih vrijednosti kako bi obezbijedila efikasnost i relevantnost OEBS u medjunarodnim okvirima”, rekao je Krivokapić.

Ovim povodom Krivokapić je naveo da su u ovom vremenu punom specifičnih izazova brojna očekivanja od OEBS-a na koja se jedino može odgovoriti punom posvećenošću i stalnim jačanjem unutrašnjih kapaciteta.

Krivokapić je posebno ukazao na specifičnosti organizacije koja okuplja 57  država. “Različitost koja odlikuje OEBS je snaga naše organizacije ali tu snagu čini i naša odlučna spremnost da postojeće razlike prevazilazimo kroz međusobno razumijevanje i uvažavanje” rekao je Predśednik PS OEBS-a.

On je rekao da je u onome što nas čeka u 21. vijeku posebna odgovornost na parlamentarcima koji treba da budu najsnažniji promoteri vrijednosti kojima će se suprotstaviti predrasudama koje i dalje postoje i i time jačati integracione mehanizme unutar regiona OEBS-a.

Predśednik Krivokapić se na marginama zasijedanja PS OEBS-a susreo sa predśednicom Austrijskog Parlamenta Barbarom Pramer i Generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerijem. Za vrijeme tih susreta je razgovarno o aktivnostima Parlamentarne skupštine u periodu nakon izbora predśednika Krivokapića na tu funkciju.

Zajednički je konstatovano da je Parlamentarna skupština intenzivirala svoje aktivnosti na jačanju spopstvene uloge u sistemu OEBS-a kao i u njenim ukupnim naporima da doprinese reformi organizacije u okviru procesa Helsinki 40+. U tom kontekstu apostrofirane su inicijative predśednika Krivokapića na otpočinjanju i realizaciji konkretnih aktivnosti sa ciljem definisanja pozicije PS u okviru reformi OEBS-a.

Predśednik Krivokapić je održao zajednički sastanak sa šefovima komiteta Stalnog savjeta i PS OEBS-a tokom kojega je razgovarano o jačanju saradnje izmedju parlamentarne i egzegzekutivne dimenzije OEBS-a.

Na marginama zasijedanja predśednik Krivkapić se susreo i sa predstavnicima delegacija Srbije, Švajcarske, Azerbejdžana, Bjelorusije i Mongolije u PS OEBS.