Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 01. mart 2014. 14:41

Predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a u pośeti Italiji

Predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a Ranko Krivokapić se tokom pośete Italiji susreo sa predśednikom Gornjeg doma italijanskog parlamenta - Senata Pjetrom Grasom, predśednikom Odbora za vanjske poslove Senata Pjerferdinandom Kazinijem, kao i sa delegacijom italijanskog Parlamenta u PS OEBS na čelu sa šefom delegacije Paolom Romanijem.

U razgovoru sa predśednikom Grasom, bivšim glavnim italijanskim tužiocem za borbu protiv mafije, predśednik Krivokapić je apostrofirao pitanje vladavine prava kao ključno u procesu pregovora Crne Gore sa EU, posebno nakon otvaranja poglavlja 23 i 24.

Predśednik Krivokapić je naglasio da će dalji progres i regionalno liderstvo Crne Gore na putu ka EU zavisiti najviše od ispunjavanja obaveza koje se odnose upravo na ova poglavlja. On je ocijenio da predśednik Graso, imajući u vidu njegova velika dostignuća i rezultate u borbi protiv mafije veoma dobro razumije težinu izazova sa kojima se jedna zemlja može suočiti u borbi protiv organizovanog kriminala i uspostavljanja vladavine prava.

Predśednik Graso je iskazao zadovoljstvo susretom sa Krivokapićem podśećajući na ranije česte susrete sa predśednikom Skupštine Crne Gore tokom obavljanja njegove tužilačke funkcije. On je naglasio da Crna Gora i Italija imaju odlične bilateralne odnose i istakao da Italija podržava put Crne Gore ka EU i NATO.

Predśednik Ranko Krivokapić je ovom priliku uputio poziv za zvaničnu pośetu Crnoj Gori predśedniku Gornjeg doma italijanskog parlamenta – Senata Pjetru Grasu.

U razgovoru sa Pjerferdinandnom Kazinijem istaknuta je dobra bilateralna saradnja dvije zemlje kao i potreba daljeg intenziviranja odnosa između dva Parlamenta. Sagovornici su razgovarali i o aktuelnom političkom i ekonomskom trenutku u kojem se nalazi sama EU sa akcentom na pitanja ekonomskog razvoja Unije i veće posvećenosti ključnih političkih faktora na daljem jačanju ideje evropskog zajedništva.

Predśednik Krivokapić je imao susret sa članovima delegacije italijaskog Parlamenta u PS OEBS kojom prilikom je odgovarao na brojna pitanja o izazovima pred kojima se nalazi OEBS imajući prije svega u vidu najnovija politička dešavanja u Ukrajini.

Predśednik Krivokapić je tokom pośete Rimu učestvovao na izbornom Kongresu Partije evropskih socijalista na kome je inaugurisan Martin Šulc, aktuelni predśednik Evropskog Parlamenta, za kandidata evropskih socijalista za novog predśednika Evropske Komisije.

Krivokapić se na marginama Kongresa susreo sa Šulcem i razgovarao o perspektivama evropskih socijaldemokrata posebno u svijetlu izbora za Evropski parlament koji će biti održani na proljeće ove godine.

Kongres partije evropskih socijalista u Rimu je okupio premijere i vicepremijere ključnih država Evropske unije.