Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 04. mart 2014. 19:02

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravi u zvaničnoj pośeti Češkoj Republici

Krivokapić se sreo sa predśednikom Senata Milanom Štehom kao i sa predśednikom Vlade Češke Republike Bohuslavom Sobotkom

 

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravi u zvaničnoj pośeti Češkoj Republici na poziv predśednika oba doma Parlamenta Češke Republike. Krivokapić se danas u Pragu sreo sa predśednikom Senata Milanom Štehom kao i sa predśednikom Vlade Češke Republike Bohuslavom Sobotkom.

Na sastanku sa predśednikom Senata Milanom Štehom sagovornici su istakli istorijsku povezanost koja se najočiglednije iskazuje preko medalje koju je za hrabrost iskazanu u borbi češkom slikaru Jaroslavu Čermaku dodijelio Kralj Nikola, do današnjih dana kada Češka Republika snažno zagovara članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i Sjevernoatlanskoj alijansi. Krivokapić se zahvalio Štehu na aktivnom angažmanu oba doma Češkog parlamenta  u ovim  oblastima državnih integracija i demokratizacije crnogorskog društva. Politička bliskost između Crne Gore i Češke Republike oduvijek je bila najbolja osnova za saradnju na konkretnim ekonomskim projektima dvije zemlje.

Krivokapić je na sastanku sa predśednikom Vlade Češke Republike Bohuslavom Sobotkom istakao da Crna Gora vidi Češku Republiku kao dobrog prijatelja i dokazanog dugogodišnjeg saveznika ali i važnog investitora. Krivokapić i Sobotka su se saglasili da je prostor za unapređenje ekonomske saradnje između dvije države značajan, posebno u oblasti saobraćaja, energetike i turizma za čije intenziviranje postoji velika zainteresovanost obje strane. Ponuda energetske kompanije Škoda Praha - u državnom vlasništvu, za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja ima punu podršku izvoznih fondova Češke Republike.

Imajući u vidu visoku poziciju predśednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, koji je kao institucija dobio centralnu ulogu u angažmanu na rješavanju Ukrajinske krize, sagovornici su dali podršku tekućim aktivnostima svih segmenata OEBS-a, sa insistiranjem na uključivanje svih involviranih strana na brzom nalaženju stabilnog rješenja uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Krivokapić se danas u Pragu takođe susreo i sa članovima češke delegacije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a. Na sastanku je istaknuto da će 2014. godina biti još jedna godina izazova za OEBS, posebno u dimenziji ljudskih prava, imajući u vidu ne samo aktuelnu krizu u Ukrajini već i izbore koji se očekuju u više država članica, uključujući i Ukrajinu, a koje će pratiti posmatrači OEBS-a.