Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 07. mart 2014. 17:29

Predśednik Skupštine Crne Gore i Parlametnarne skupštine OEBS-a učestvuje na Stalnom odboru Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Parizu

Predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, obratio se danas parlamentarcima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope na śednici Stalnog odbora, a na poziv predśednice Anee Brasseur.

Posebna śednica Stalnog odbora bila je posvećena pitanju daljeg unaprijeđenja saradnje između dvije Parlamentarne skupštine, ali i posebnoj raspravi o situaciji u Ukrajini.

Tim povodom Krivokapić je, u svom obraćanju parlamentarcima PSSE, kazao: “Proces izgradnje demokartije i zaštite ljudskih prava nikada nije završen, i upravo zato jedna od prednosti naših parlamenata jeste činjenica da oni predstavljaju forum za diskusiju o izazovima, ali i mjesto đe možemo postići zajednički napredak. U novim evropskim demokratijama uvijek postoji potreba za promjenom izbornih okvira, utemeljenja i razvoja nezavisnog pravosuđa, ali i obezbjeđivanja atmosfere za slobodno djelovanje medija.

Izvan granica Evrope, u državama kao što su Avganistan, Egipat i Libija potrebna je ekspertiza koju parlamentarci mogu pružiti u velikom broju pitanja, uključujući i pitanje uspostavljanja funkcionalnih parlamenata. Neminovno, naša zajednička bezbjednost uslov je za uspješno rešavanje ovih pitanja.”

Na marginama Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Krivokapić se sastao sa predśednicom Skupštine Annom Brassur i generalnim sekretarom Thorbjorn Jaglandom, đe je ocijenjeno da postoji veliki prostor za dalje unaprijeđenje saradnje, naročito u oblasti posmatranja izbornih procesa, odnosno, zajedničkog rada na terenu.

Na sastanku sa predśednicom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Anne Brasseur, Krivokapić je istakao – “moramo sarađivati i biti aktivni u suočavanju sa nizom izazova koji mogu biti prepreka daljem razvoju stabilne, mirne i slobodne Evrope, kako u Ukrajini tako i u ostalim djelovima”, dodajući da je, kada govorimo o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, potrebno zaštiti i poštovati teriorijalni integritet, ali da se dijalog mora odvijati u okviru institucija.

Kako je apostrofirano na sastanku sa generalnim sekretarom Thorbjorn Jaglanom, potrebno je ujediniti iskustvo i ekspertizu parlamentaraca i u kontekstu eventualnog posredovanja u rješavanju krize u Ukrajini. Sagovornici su se saglasili da je budući razvoj događaja u Ukrajini neizvjestan, te da je neophodno prisustvo parlamentarnih skupština u pogledu monitoringa izbora koji su najavljeni za 25. maj.

Tokom bilateralnog sastanka, generalni sekretar Jagland posebno je istakao da su nestabilnostima podložna ona društva koje karakteriše nepodijeljenost moći između grana vlasti, kroupcija i nedostatak vladavine prava.