Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 18. mart 2014. 17:33

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravi u pośeti Bosni i Hercegovini

Krivokapić se sreo sa predśedavajućim BiH, predśedavajućim Savjeta ministara, ministrom inostranih poslova, rukovodstvom oba doma Parlamentarne skupštine BiH  i sa šefom misije OEBS-a u BiH

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravi u pośeti Bosni i Hercegovini, đe je imao sastanke sa najvišim državnim zvaničnicima ove zemlje.

Krivokapić se danas u Sarajevu sreo sa predśedavajućim Bosne i Hercegovine, Bakirom Izetbegovićem, predśedavajućim Savjeta ministara Bosni i Hercegovini, Vjekoslavom Bevandom, ministrom inostranih poslova Zlatkom Lagumdžijom, rukovodstvom oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kao i sa ambasadorom Flečerom Bartonom, šefom misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku sa predśedavajućim Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem naglašeno je da dobrosuśedski odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine predstavljaju izuzetnu polaznu osnovu za saradnju koja već postoji u oblasti privrede i turizma ali koju bi trebalo dodatno razvijati u oblasti infrastrukturnih investicija koje bi pomogle konkurentnosti regiona u cjelini. 

Krivokapić i Bevanda razgovarali su o saradnji u oblasti evropskih integracija kao i o značaju izgradnje Jadransko-jonskog autoputa za cijeli region koji bi otvorio nove mogućnosti za poboljšanje ekonomskih, turističkih kao i trgovinskih potencijala obje države. Na sastanku je takođe apostrofirana i važnost finalizacije aktivnosti na utvrđivanju granične linije između BiH i Crne Gore u dužini od 700 metara čime bi se riješilo pitanje razgraničenja dvije države.

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom, Krivokapić je istakao da postojeća dobra atmosfera u regionu, koju je vidio na djelu za vrijeme svog izbora na funkciju predśednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, pomaže regionu da bolje i cjelovitije sagledava procese čije prevazilaženje vodi ka Evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana. Krivokapić je na sastanku inicirao i zajedničko intenziviranje podrške regionu, naročito Bosni i Hercegovini, na narednom ministarskom sastanku u Solunu, kojim će biti obilježeno 11 godina od definisanja Solunske agende koja je ključni dokument za članstvo Balkanskih država u EU.

Sastanak sa članovima kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, iskorišćen je kao prilika za sagledavanje aktuelnog momenta za parlamentarnu diplomatiju u regionu ali i za razgovor o važnosti moći koju zakonodavna vlast mora imati nad izvršnom u cilju brže demokratizacije post-tranzicijskih društava.

Krivokapić je svoju pośetu Sarajevu iskoristio i da se obrati poslanicima Parlamentarne skupštine NATO-a na Rose Roth seminaru na temu »Bezbjednost i demokratizacija u Jugoistočnoj Evropi: jačanje stabilnosti i promovisanje reformi«.

Na skupu, kojem su osim poslanika prisustvovali i predstavnici civilnog sektora kao i predstavnici zemalja iz regiona i organizacija koji se bave ovom temom Krivokapić je naglasio: “Pitanje bezbjednosti je, ipak, i dalje goruće u Jugoistočnoj Evropi. Prijetnje ovdašnjoj bezbjednosti su, doduše, drugačije od onih koje su dovele do tragičnih sukoba, no nipošto manje stvarne. Danas je, međutim, ključ bezbjednosti regiona u punoj i dosljednoj istinskoj demokratizaciji naših društava, država i institucija. Prva i najočitija prijetnja bezbjednosti u Jugosistočnoj Evropi su organizovani kriminal i korupcija.“

„Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ne smije se shvatiti kao domaći zadatak, kao uslov koji treba da ispunimo da bismo jednog dana bili dio Evropske unije. Borba protiv ovih pojava treba da bude rezultanta naše istinske spoznaje da pravo i pravda treba da budu ugaoni kamen naših društava, naših života i naših ukupnih vrijednosnih svjetonazora. U suprotnom, borba sa korupcijom i organizovanim kriminalom osuđena je na neuspjeh“ istakao je u svom obraćanju Krivokapić.