Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. april 2014. 18:04

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić pośetio Moskvu i Kijev

Krivokapić razgovarao sa čelnim ljudima Ruske Federacije i Ukrajine

 

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić u protekla 24 sata pośetio je dvije najvažnije adrese za rješavanje najaktuelnije spoljnopolitičke teme u ovom trenutku - Ukrajinske krize, Moskvu i Kijev. U diplomatskoj misiji, čiji je cilj zbližavanje stavova dvije strane Krivokapić je razgovarao sa čelnim ljudima Ruske Federacije i Ukrajine. Pored više drugih inicijativa koje čekaju na finalizaciju, obezbijeđena je saglasnost Ruske i Ukrajinske strane za prvi sastanak parlamentarnih delegacija u Beču 11. aprila.

Krivokapić je u Moskvi razgovarao sa predśednicima oba doma Parlamenta Ruske Federacije na odvojenim sastancima. Predśednica Savjeta Federacije Valentina Matvienko upoznala je Krivokapića sa stavovima Ruske Federacije vezanim za dešavanja na Krimu ali i gledištem na uvedene sankcije i ponašenjem međunarodnih organizacija u odnosu na RF. Krivokapić je istakao da susretom, u dobroj vjeri, kroz dijalog i zajedništvo je moguće postizanja dogovora.

Na sastanku sa predśednikom Ruske Dume Sergejem Nariškinom sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Ukrajini sa multilateralnog, ali i bilateralnog stanovišta, uz zaključak da je Ruska Federacija nezaobilazni činilac stabilizacije stanja. Krivokapić je istakao da je OEBS do sada pokazao najviše kapaciteta u međunarodnom kontekstu da pomogne u ukrajinskoj krizi.

U Kijevu, Krivokapić je razgovarao sa predśednikom Parlamenta Ukrajine, koji je i vršilac dužnosti predśednika države Aleksandrom Turčinovim. Krivokapić je u razgovoru istakao da parlamenti imaju snagu da prvi krenu u otopljavanje odnosa i razumijevanje ka pronalasku dogovora koja će biti trajni.

U želji da doprinese povjerenju unutar Ukrajine, predśednik Krivokapić se susreo i sa Ukrajinsko-kijevskim Patrijarhom Filaretom.

Video materijal možete preuzeti sa adrese LINK